Eolomea14 Creative Commons License 2018.09.07 0 1 5578

A masik az, hogy en magam messzebbre tekintenek vissza a multba. Nehez megmondani, melyik volt az elso "igazi urhajos" film - a szovjet Aelita [1924]?, a dan Himmelskibet [1918]?, vagy a francia Le Voyage Dans la Lun [1902]? -, de az elso igazi tudomanyos-fantasztikus film, ami joreszt az urben/Holdon jatszodik, az 1936-ban keszult szovjet Kozmikus utazas.

 

Itt mar "rendes" urhajo van (olyan, amilyen ket evtizeddel kesobb keszult amerikai When Wolrds Collide filmben is elofordul), az urhajosok szkafandert viselnek es a holdi 1/6G gravitacio szerint mozognak (ami felett meg Kubrick is elsiklott a 2001 A Space Odyssey-ben!), stb. Nem csoda, hogy a film ennyire hiteles, hiszen az "urhajozas atyja", K. Ciolkovszkij is kozremukodott az elkesziteseben. Meg azt is megjegyzem, hogy a foldi varos [Moszkva] meg a mai szemmel is impozans, a futurisztikus epuletekkel es az egysinu vasuttal (!)

 

A Kozmikus utazas hitelesebb es modernebb, mint a legtobb, az 50-es evekben futoszalagon keszult amerikai, kis koltsegvetesu filmek marsbeli szornyecskekkel es venuszbeli szepsegekkel. De ha mar a listan szerepelnek ilyen "B kategorias"  filmek, akkor pl. en bevennem az olasz A. Margheriti 'Gamma trilogiajat' is. (A talalekony es termekeny rendezot csupan egy film kepviseli.)

 

Ja, es en semmikeppen sem hagynam ki Pavel Klusancev dramatizalt rovidfilmjeit (pl. Hold, Mars, Ut a csillagokba), amik nelkul a 2001 A Space Odyssey sem lett volna olyan, amilyen [ha egyaltalan elkeszult volna].

Előzmény: TMitalhinrg (5576)