cirrocumulus Creative Commons License 2018.08.09 0 0 6174

Következik az utolsó előtti hét, a kérdések most Attilától érkeznek:

Júl. 2 - 08: Tereh István
       9 - 15: Bogdán Csaba
     16 - 22: Gömör László + Raus Ferenc 
     23 - 29: Szendőfi Balázs
     30 - 05: Erdész Róbert

Aug. 6 - 12: Kollár Attila
      13 - 19: Seres Attila

A képekért, videókért kattintsatok a linkekre!

 

Hétfő:

1. kérdés - ami a “Solaris kezdetek”-hez nyúlik vissza:

Hol zajlottak 1980. tavaszán a Pesti Műsor zenei tehetségkutató 
versenyének válogató fordulói és elődöntői?
1. Marczibányi téri Ifjúsági Ház
2. Metró Klub
X. Fővárosi Művelődési Ház

2. kérdés: 

1981. márciusában, Wroclawban, a “Klex” egyetemi klubban játszott először külföldön a Solaris. Melyik budapesti egyetemi klubbal volt cserekapcsolata ennek a lengyel klubnak?
1. SOTE klub
2. Közgáz klub
X. BME E-klub

 

Kedd:
3. kérdés:

A 2006-os MŰPA koncert előtt hány országban került bemutatásra a “Nostradamus, próféciák könyve” lemez zeneanyaga?
1. Három (USA, Brazília, Mexikó)
2. Kettő (USA, Mexikó)
X. Egy (Mexikó)

Szerda:
4. kérdés:

Kinek köszönhetjük a 2004. márciusi, monterrey-i Solaris koncerteken a DVD-n is felhasznált kézikamerás felvételeket?
1. Böszörményi Gergely 
2. Javier Orozco Robles 
X. Tereh István 


5. kérdés: 
A Solarisban a fuvola mellett alt blockflőtén is játszom, több kompozícióban is.
Mi az alaphangja ennek a hangszernek?
1. C
2. E
X. F

6. kérdés:
A Solaris alapító tagok közül kivel játszottam először együtt zenekarban?
1. Seres Attila 
2. Cziglán István 
X. Erdész Róbert

* * * 

És szerda lévén lezajlott az újabb, az 5. hétre, Robi kérdéseire vonatkozó sorsolás.
Ismét születtek 13+1-es megfejtések, közülük BOZÓ FERENC lett a nyertes.
Ő az alábbi 3 ajándék egyikét választhatja:
Cabaret Deluxe: CD+DVD / COLOSSUS / Marsbéli Live Deluxe: CD+DVD.

Az alábbiakban pedig a megfejtéseket olvashatjátok, Robi megjegyzéseivel fűszerezve :o)

  1. kérdés: Természetesen a StarWars-ról. Mi másról? :o)


  2. kérdés: Ez bizony egy gitárbelső volt!


  3. kérdés: Rögtön az első 30 másodpercben megjelenik a csodálatos rózsaszínben pompázó izé.


  4. kérdés: Összesen 14 kezet számoltam a képen, ez pedig pont 7 zongoristának elég.


  5. kérdés: A dobos Pierre Van Der Linden, aki a Trace-nek is és a Focusnak is a dobosa volt. Testvére a Trace billentyűs zsenije, Rick Van Der Linden, a harmadik név pedig egy másik zseniális zenész: Thijs Van Leer a Focus billentyűs-fuvolista-füttyművész-énekese meg minden mása attól függően, éppen milyen hangszer akadt a kezébe.... :o)


  6. kérdés: Természetesen a Crises, Mike Oldfield első "popvonalas" lemeze, a Shadow on the wall mellett a Moonlight shadow-val, ami azok között is ismertté tette a nevét, akiknek lövése sem volt arról, mi az a Tubular Bells.... :o)


  7. kérdés: Ullmann Zsuzsi, Varga Janó, Kollár Attila, Szendőfi Balázs és persze én. Egyedül Gáspár Gergő nem játszott még a Solaris-szal.

  8. kérdés: Hát persze, hogy a Personal Gravity! Kis félrevezetés azért volt a kérdésben, mert magának a lemeznek a címe Seven Gates of Alhambra, és ez könnyebben beugorhatott a helyes megfejtésnél. 

  9. kérdés: Ezen nincs mit magyarázni: persze, hogy a FERM. A 3 zenekarban annyi a közös, hogy mindhárom amolyan progresszív rock supergroup volt. A FERM-ben Ferin kívül Karácsony János (James) gitározott, Környei Attila basszusozott, Szikora Róbert dobolt (igen, tessék nagyon meglepődni, mert a Ferm igazi progrock klasszikusokat játszott, például a Focus Hocus-Pocus-át! Még híre-hamva se volt a csikidámnak! :o))

10. kérdés: Ugye, ez nem kérdés? Csodálatos jelenet, mikor a fekete monolitoszlop sugallatára "Holdlátó" agyában fölmerül a gondolat, hogy nemcsak magvakat és gyökereket túrhatnának a földből, hanem eszközök segítségével a náluk jóval nagyobb állatokat is legyőzhetnék! Ami amellett, hogy egy ádáz, gyilkos gondolat, az emberiség fölemelkedésének első lépése. Már az Űrodisszeia történetében.... 

11. kérdés: The End of Eternity - magyarul a Halhatatlanság halála címmel jelent meg, és nekem az Alapítvány mellett a másik Asimov kedvencem! Amúgy az én TOP5 science fiction-om a következő 6:
Alapítvány, Halhatatlanság, Űrodisszeia, Fekete felhő, Az Úr hangja és az Ellenpont. Sajnálom, de ezek közül nem tudok kihagyni semmit. :o)

12. kérdés: Ez bizony a leggonoszabb kérdés az összes közül! :o) Mert akik lemezről ismerik ezt a zenei témát, azok az 1990-en, a Los Angeles 2026-ban hallhatták először. Ám eredetileg ez az első nagyszabásúnak szánt opusunknak, a NOAB-nak a része volt, amit aztán, a lemezgyári elutasítás után ízekre szedtünk, és sokáig elő sem vettünk. Így a helyes megfejtés a NOAB, de teljesen érthető, ha valaki az egyest választotta.
ui: Kis segítséget jelenthetett, hogy ha eddig valaki tudta a jó válaszokat, észrevehette, hogy minden kérdésemre az "x" az üdvözítő, így ez a felismerés könnyen a NOAB felé billenthette a mérleg nyelvét. :o)

13. kérdés: Természetesen a Tangerine Dream egykori billentyűse. Aki viszont ezt nem tudta, azt könnyen megzavarhatta, hogy a három választ azért összeköti valaki: Lisa Gerrard. Ő ugyanis készített lemezt Klaus Schulze-val, ugyanakkor ő énekelte (gyönyörűen!!!!) a Gladiátor főcímdalát is.

13+1. kérdés: Nos, ebben a kérdésben is volt némi gonoszság: az elején négy billentyűs hangszer-snitt váltja egymást, de az utolsó kettőn ugyanaz a hangszer jelenik meg! Ehhez jött még Attila fuvolája és Csabi gitárja, amin játszik, de hogy még ez se legyen ilyen könnyű, a háta mögött ott szerénykedik 2 másik gitárja is, így jön ki a hét.
(Ebben a kérdésben is elmondható volt: segít az "x"! :o) )

Előzmény: cirrocumulus (6155)