Jómadár68 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 2237

Egy 20 éves házban tervezem a meglévő gázkazán lecserélését. A jelenlegi gázkazán a házzal egy idős, öntöttvas, nyílt égésterű. Vagyis nem a leggazdaságosabb.
Újra lett számolva a ház hővesztesége, az 30 kW, vagyis 32 kw-os kombi kazánt keresek. A házban egyetlen magas hőmérsékletű fűtőkör van, ahol a fűtőkörök száma elfogadható költség mellett nem módosítható. Jelenleg dolgozik egy épületgépész tervező, és a radiátorok nagysága meg lesz növelve, viszont az egyetlen kör adottság, amit a ház szétvésése nélkül nem lehet megváltoztatni, és amit emiatt nem is szeretnék. Vagyis a radiátorrendszer átalakítása után létrejön majd egyetlen alacsonyabb vízhőmérséklettel is üzemképes fűtőkör, de kimondottan alacsony hőmérsékletű kör, mint padlófűtés nem lesz. vagyis a kondenzációt ezen az egyetlen körön kellene maximálni.
Szeretnék még hozzá egy indirekt fűtésű 200-250 literes tartályt melegvízhez.
Az extra igényem, ami a típusválasztást meghatározza: Azt szeretném, ha olyan vezérlésem lenne, ami a szoba beállított és tényleges hőmérsékletének különbségével szabályozná a vízhőmérsékletet. Tehát nem egy egyszerű külső hőmérsékletfüggő vízhőfok szabályozást keresek, hanem olyat, ami figyelembe veszi a szoba beállított és tényleges hőmérsékletét. Az épületben egyetlen helyen mérünk hőmérsékletet, és ezzel kéne a víz hőmérsékletét is vezérelni.
Vagyis nem egy ki/be típusú vezérlést keresek, hanem egy folyamatost. A puszta külső hőmérséklettől függő vezérlést azért nem tartom optimálisnak, mert a beállított vízhőmérsékletnek nyilván támogatni kell azt is, hogy felfűtsük az épületet, pl. amikor hazaérkezünk egy hétvége után. Vagyis a vízhőmérséklet nyilván nagyobb, mint ami a hőmérséklet puszta szintentartásához kell. Ilyen esetben egy erősebben, de még nem extrém hideg napon is előfordulhat, hogy a kazán a puszta külső hőmérséklettel beállított vízhőmérséklet mellett sem tud kondenzációs űzemmódban működni, majd rendszeresen kikapcsol, mert különben túlfűtene.
Egy a szobaban mért hőmérsékletkülönbség alapján ilyenkor elég lehetne a vízhőmérséklet csökkentése, vagyis ilyen (egyébként már meglehetősen magas) gázfogyasztású periódusban is fenn tudna maradni a kondenzáció, ha nincs éppen felfűtés, tehát jobb lenne a hatásfok. 
Magyarán olyan vezérlést szeretnék, ami a kívánt hőmérséklet elérésekor az előremenő víz hőmérsékletét csökkenti, nem pedig egyszerűen kikapcsol.(Nyilván egy tartományon belül, előbb-utóbb kifutunk a modulációs tartományból, de ezen belül működhetne így.)  Mindez pedig megjelenne komfortérzet javulásként azokban a kevés számú helységekben, ahol termosztátos fej van a radiátoroknál. Nem szeretem, hogy az ilyen helységeknél elég nagy tud lenni a hőingadozás, Ha akkor nyit egy ilyen termosztátfej, amikor a fő termosztát éppen lekapcsolja a kazánt, akkor nem kezdődik el a fűtés és a helység tovább hűl. Ha csak a vízhőmérséklet lenne lelszabályozva, de maga a kazán alacsony teljesítményen működne, akkor az ilyen helységekben rögtön el tudna indulni a fűtés, és alacsonyabb lenne a hőingadozás.
Van valakinek ilyen megoldással tapasztalata? Milyen kazánt és milyen vezérlést használ? Nem hiszem, hogy én találtam volna fel a spanyoviaszt, valaki már nyilván rájött, hogy így jobb hatásfokot lehetne elérni. Nem azzal van bajom, ha van külső hőmérsékletérzékelő, de meglátásom szerint ez önmagában kevés az adott korlátok melletti maximális hatásfok eléréséhez.