mo0sy Creative Commons License 2018.08.07 0 1 5131

Az utolsó két hsz-odra egyben reagálnék. Én szintén egy tanácsadó cégnél dolgozok, így valamelyest nyilván húzok abba az irányba, ezt még így az elején tisztázni akartam.
A kalkulátorokkal kapcsolatban: Vannak olyan biztosítók(nem tudom pontosan mennyi, milyen arányban), amelyeknek a kalkulátora tartalmazza az alapkezelési költségeket. Ezt abból látom, hogy amikor ugyanazokkal a paraméterekkel számítok egy nyugdíjbiztosítást(ugyanazt a hozamot adom meg az olcsóbb alapokhoz, ami persze irreális, de ez esetben mindegy), csak az alapot változtatom meg, akkor mások az összegek. Ettől még persze én is el tudnék képzelni jobb kalkulátorokat. Én elég sok időt el szoktam tölteni egy-egy szabályzat, kalkulátor átnézésével, de tudom, hogy sokan a tanácsadók/közvetítők közül sem értenek hozzá, vagy nem is érdekli őket.

A NYESZ-szel kapcsolatban: Valóban igaz, hogy a NYESZ költségei másak, az elején biztosan olcsóbbak. Viszont NYESZ-t csak olyannak ajánlanék, akinek kedve és ideje is van foglalkozni vele. Az én tapasztalatom az, hogy a legtöbbeknek se kedve nincs beleásnia magát kicsit jobban a befektetésekbe, se ideje arra, hogy rendszeresen foglalkozzon vele. És a tanácsadótól pedig szerintem nem elvárható, hogy olyan rendszerességgel figyelje az ügyfelei befektetéseit, ami NYESZ-nél szükséges. Másrészt a nyugdíjbiztosítás a jelenlegi nyugdíjkorhatárig tart(az pedig úgy gondolom nem vita kérdése, hogy könnyen elképzelhető 70+-os korhatár is 30 év múlva). Illetve ott lehet kedvezményezettet is megadni, bár ez a többséget nem fogja érinteni. Szóval a NYESZ valóban könnyen lehet olcsóbb, és hozzáértőknek jó lehet, de kezdésnek nem javasolnám.

A pénzügyi tanácsadókkal kapcsolatban: Többedszer találkozom már ezzel az érvvel, hogy a tanácsadó/közvetítő a számára legjobbat ajánlja úgyis. És egészen biztos vagyok benne, hogy bőven vannak valóban, akik így tesznek. Viszont én azon az állásponton vagyok, hogy ha valaki hosszútávon tervezi ezt a szakmát(tudom, itt már sokan kiesnek), akkor jobban megéri ténylegesen az ügyfél érdekeit nézni. Egyrészt a különböző pénzintézetek hasonló termékei közt nincs olyan nagy különbség jutalékban, hogy ez egyértelműen döntsön, másrészt szerintem sokkal jobban megéri anyagilag is, ha az ügyfél elégedett, mert akkor legközelebb is az én segítségemet fogja kérni, és jó szívvel fog ajánlani akár kérés nélkül is. Ez persze nem a gyorsan meggazdagodás receptje, de szerintem jobb(nekem mondjuk amúgy sem bírná a gerincem, ha csak a pénzre hajtanék). Hozzáteszem, én ezt abból a szempontból meg is tehetem, hogy a főállásom elég jó, és nem szorultam rá eddig a jutalékomra. Mindenesetre szerintem nem szabad kijelenteni sem azt, hogy az összes tanácsadó/közvetítő kapzsi és át akar vágni, sem azt, hogy az összes kisangyal. Nyilván a valóság ennél árnyaltabb, és nagyon sok múlik azon, hogy kivel fut össze éppen az ember.

A nyugdíjbiztosításról: Szerintem megvan a létjogosultsága, a már fentebb kifejtett szempontok miatt. De persze nem mindenre ez a megoldás.

Előzmény: googyi (5127)