Eolomea14 Creative Commons License 2018.08.06 0 1 5562

Tegnap volt az Orion/Utopia Szoba avatasa - amolyan szocialista lakotelep atadasanak szellemeben (ahol a jatszoter meg felig sincsen kesz, es a jardanak meg neki sem kezdtek). Szoval jo nehany dolog meg hianyzik (uton van meg, vagy meg dekoraciot/lampat meg fel kell tenni a falra), de mar hasznalhato...

 

Igy ahogy a Szoba vegre (ugy-ahogy) vegleges format nyer, ugy rakok fel kepeket.

 

Itt az elso kepen a nyugati fal (a "Lakosztaly" - direkt ilyen fellengzos nevekkel illetjuk a Szoba pici reszeit :) kornyeken lathato dolgok lathatok:

 

Kozvetlen ORION-os vonatkozasu:

 

- A piros-feher uloalkamatossag ("hokedli") a hozzatartozo (piros) asztalkaval. Ez McLane lakosztalyanak elotereben van (pl. a szupernovas reszben lathatok). Tervezo: Aero Saarinen.

 

Kozvetett ORION-os vonatkozas:

 

- A fentiektol jobbra levo gurulo tarolot (a neve: Robot) az a Joe Colombo tervezte, aki a - surun hasznalatban levo - poharakat is krealta.

- A baloldali "Tojas" nevu forgo tarolo (tervezo: Gianluca Soldi) az Orion fedelzeti szamitogepere emlekeztet minket (ezert mi "eszkombajn"-nak nevezzuk :).

 

Kozvetlen egyeb SF/Utopia vonatkozas:

 

- Az emlitett kisasztal[hoz nagyon hasonlo] a 2001 Urodusszeia-ban is szerepel

 

- A kettos uveghengerben levo viragcsokrot az Utopikius Things to Come (1936) ihlette. (A film futurisztikus dekoracioi Oivier Hall formatervezesen alapultak)

 

Kozvetett egyeb SF/Utopia vonatkozas:

 

- Az iroasztal-lampat az az Arne Jacobsen tervezte, aki a 2001-ben hasznalatos evoeszkozoket is forma-tervezte

 

Egyeb "space age" 'dizajn':

 

- az asztalon viragtartonak hasznalt feher tolltarto (Dedalino, formatervezo Emma Gismondi - az altala tervezett telefon-asztal az Alfa Holdbazis-ban szerepel)

- zold-feher iroasztal tarolo/tolltarto (tervezo ismeretlen)

 

folyt. kov....