OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 1 15721

És még néhány infó:

 

Bélai-cseppkőbarlang.

Két felnőtt-két gyerek 24 euró. A parkolóban 4,5 euró az egész napos parkolójegy. A bejáratig egy húzós emelkedő vezet, nem éppen kényelmes, de megéri felmenni. A pénztárnál sor, ami nincs nyitva folyamatosan, mert csak a turnusok indulása előtt nyit ki rövid időre. A WC ingyenes, italautomaták vannak.

Elvileg óránként indulnak a turnusok, gyakorlatilag ahogy összejön a létszám. Bent +5 fok körüli hőmérséklet van, fel kell öltözni. Szlovákul ment a tájékoztatás, de a látvány kárpótolta ezt. Érdemes felmenni, durván 70-80 perc program, rengeteg lépcsővel odabent, de egyáltalán nem olyan fárasztó, mint feljutni a parkolóból.

 

Bachledka:

A felvonó nem készült még el. Fel akartunk menni, de bárkivel beszéltünk róla, akik ott voltak, megbánták. A feljutás gyereknek kínzás, felnőttnek is fárasztó. Eső után sárdagonya az ösvény. Volt, aki félútnál visszafordult.

Az építkezések miatt kaotikus állapotok, a parkolás macerás. Ha átadják az új felvonót, nyilván rendeződik a helyzet.

 

Vörös-kolostor, Dunajec:

Parkolás: napijegy, 4 euró. Alapos tájékoztatás a parkolóban (a kolostor után, nem a faluban) a hölgytől, mindenről - angolul. A tutajozás kihagyhatatlan, 14 euró a felnőtt, 7 a gyerekjegy, a kolostor előtti partszakaszon van a pénztár. Mindössze húsz percet kellett várni. A tutajos angolul is elmondta, hogy éppen mit látunk. Zárt, vízálló lábbeli ajánlott, a tutajok aljában összegyűlik a víz. A kiszállásnál jó minőségű, nagy méretű fotót lehet venni 4 euróért, amit a partról készítenek. A visszaút gyalogosan kb. 9km, vagy kerékpárral (bérelni lehet), illetve busszal. A busz a fogadó melletti parkolóból indul, olcsó, a busz indulása kiírva, a sofőrtől lehet jegyet venni. Mivel későn értünk oda, busszal mentünk vissza, hogy a kolostorra is jusson idő. A busz a kolostor kerítésénél áll meg.

A kolostorban adnak magyar nyelvű infólapot, amin részletesen le van írva minden, amit odabent láthatunk. A belépőjegy nem vészes, mindenféle teafüveket is lehet venni.