Vaskalap kartárs Creative Commons License 2018.07.28 0 1 7919

Ez valami motorcsónak vagy kapálógép motorja lehet. A műszaki adataiból látszik, hogy legfeljebb 10 lóerős motor, a forgatónyomatékot nem is írják. Az alkalmazási területek között nem szerepel gépjármű, tehát olyan túl nagy nyomatékot ne várjon tőle senki. Lehet, hogy hosszú életű és igénytelen, ha a tervezésének megfelelő üzemi körülmények között használják (kapálnak vele), de szerintem egy autóban már nem lenne ilyen hosszú életű, vagy ha igen, egy nyomorult emelkedőn nem bírná felvonszolni az utasokkal és csomagokkal terhelt kasznit.

Azt hiszem, nem kell nagy tudósnak lenni ahhoz, hogy bárki belássa: csúf vereséget szenvednél egy olyan viadalban, ahol ezzel az átépített példánnyal kellene egy hosszú útra indulnod, egy eredeti motorral üzemeltet Zaporozseccel szemben.

Ha nem így lenne, az autógyárak már rég áttértek volna az ilyen kis motorokkal szerelt autók gyártására és a videón szereplő barkácsoló, dúsgazdag ember lenne a találmányából.

Az a benyomásom, hogy te semmibe veszed azoknak a mérnököknek és technológusoknak a tudását, akik a Zaporozsec tervezésében és gyártásában részt vettek. Azért, mert a Szovjetunióban készült, az akkori tervutasításos rendszerben, ahol a mérnöki alkotó munkát a gazdaságossági megkötéseken túl sok minden más körülmény is nehezítette, nem kell azt hinni, hogy minden porcikájában használhatatlan. Sőt az elmúlt évtizedek ennek éppen az ellenkezőjét bizonyították. És biztos, hogy nem azért mellőzték a tárcsaféket, mert a mérnökök nem ismerték, hanem azért mert dobféket kellett rá tervezni. Ezt diktálták a főnökeik, akik pedig nyilván a gazdaságossági kényszer miatt döntöttek így. És lehetett volna nagyobb teljesítményű motort tenni bele? Hogyne. De akkor ennyiből nem tudták volna kihozni a gyártást és a kutya nem vette volna meg.

Lényeg, hogy megtalálták azt a középutat, hogy egy működőképes, olcsó autót tudtak a kispénzű vásárlók számára gyártani, ami a megfelelő karbantartással évtizedekig üzemel. És erre elég jó bizonyíték a 3 milliós példányszámban eladott autó.

Előzmény: Törölt nick (7915)