nyman Creative Commons License 2018.07.25 -1 0 59312

Kulfoldon is eltem at olyat, hogy a cegnek fizetesi nehezsegei voltak. De mar voltak mas jelek is, pl. 40 fos cegnel egyszer csak elkuldtek 10 embert. Es meg csak nem is gyengebbek kozul. Heti fizetes volt, es minden csutortok reggel bejelentkeztem az internet bankba, hogy ott-e fizetes. Ezzel nem volt problema, de mar kerestem. Mire behivtak, hogy nekem is felmondjanak, addigra mar volt masik lehetoseg, amin eppen gondolkoztam. De ezek utan hatarozott igent mondtam :)

 

Egyebkent most itthon epitoiparban is egyre inkabb bevett gyakorlat a heti fizetes. Vagy a cegeknel a fizetesi hataridok sem nyujthatoak mar 60-90 napra. Ez pozitiv hozadeka a munkaero hianynak.

 

Mo-n ket sokmilliardos forgalmu cegnel fordult elo, hogy a telefonok kimeno hivasokat korlatoztak szamlatartozas miatt. Nem az anyagi nehezsegek miatt, hanem az egyiknel a vezetes utemezetten tervezte be a szamlak jovahagyasat es akkor leultek es rendeztek. Ez egy szabadsag miatt megcsuszott.

 

A masiknal, egy  nemzetkozi multinal outsourcingban volt a konyveles. A magyar divizionak magyar ceg konyvelt. Az utalasokon az enter gombot a ceg penzugyise nyomta le, de a szamlajovahagyasi folyamatot a kulso ceg managelte. Egeszen jol mukodott, neha volt 1-1 minimalis csuszas. De fenn a viztoronyban egyszercsak ugy dontottek, hogy ezt atszervezik es az egesz regionak egy orszagban konyvelnek,mert az ugy „olcsobb”. Na innen kezdve elszabadult minden. Soxor estek be hozzam jovahagyasra mar 2-3 honapja lejart szamlak. A kollegaknal is rengeteg energiat, idot emesztett fel, hogy hivogattak oket a partnerek, hogy mi lesz mar, mikor fizetunk. Addig a cegnek masfel evtizedig jo hire volt fizetesi fegyelem vonatkozasaban, meg a valsag alatt is, utana par honap alatt ossze is omlott ez az image. Telefon kikapcsolas itt is volt, de olyan is, hogy az egyik helyen kikapcsoltak az aramot. Nagyobb balhe is volt, majdnem kikapcsoltak egy olyan epuletben is aramot, ahol 2500 ember dolgozott es csak az uzemelto vezetojenek evtizedes szemelyes kapcsolatan mulott, hogy vartak meg nehany napot. A nemfizetes meg egy dolog, de gyakran elofordult az is, hogy szamlakat tobbszor fizettunk ki. Ezek kozul tobb volt tizmillios nagysagrendu.

Előzmény: KissMe (59309)