alphst Creative Commons License 2018.07.24 0 2 109217

Akkor egy kicsit comingoutolok én is.
Pantanival kezdtem, neki még teljes szívemből tudtam szurkolni. Aztán Contadorral már csak szimpatizáltam, most meg én is azok közé tartozok, aki többé-kevésbé semlegesként izgalmakat szeretne.

Armstronggal mindig úgy voltam, hogy minden évben arra vártam, legyen valami esemény, ami aztán leginkább nem jött, legalábbis hét éven keresztül a végeredmény mindig ugyanaz lett. De azért valamekkora feszkó volt a levegőben, a 2003-as őrületre külön emlékszem, ugye a Beloki-lejtős Tour...
Amikor elkezdték a Sky-t kitalálni, összerakni a londoni olimpia jegyében, kifejezetten rokonszenveztem velük, ahogy szisztematikusan építik fel magukat. De nekem már Wiggins is sok volt, erőltetett program, hogy belőle háromhetes menőt csináljanak, mert alapvetően alkalmatlan ember erre a feladatra. De összehozták, lelkük rajta, közben előkerült a semmiből, de tényleg a semmiből ez a Froome-gyerek, azzal a Wiggins-alázással saját maga is bejelentkezett a feladatra, és mivel ennyi idő bőven elég volt kitapasztalnom, hogy miről szól a kerékpársport, rég lerepült a romantikus hályog a szememről, pontosan látom, hogyan lehetett belőle hőst faragni. Mindannyian tudjuk, hogy Finestre nem lehetséges Landisozás nélkül, hogy csak a legutóbbit említsem, és hát én ezt a filmet már láttam egyszer, US Postal volt a címe. És értem, tudom, hogy ez az egész cirkusz egy hazugság, el is tudom ezt fogadni, de a pofátlanul nagy hazugságokat már nem veszi be a gyomrom. Az sehogy sem elfogadható, hogy mondjuk képességeit, adottságait tekintve az utóbbi tíz év legjobb háromhetes versenyzője Contador, és akkor legyártanak ellene egy Froome-ot, aki a Sky professzionalizmusa (és ebben a gépezet egészét, laborostul segítőstül értem) nélkül vizet cipelhetne. Úgyhogy az lett, hogy az utóbbi években csak bele-belekukkantok a történésekbe, követem a hírfolyamot, nem igazán hoz már lázba az egész.
Amikor kikerült a Salbutamol-sztori, akkor is csak rántottam a vállamon, meg valahol lesajnálóan is figyeltem, hogy ezt a kis piszkot tudták előkotorni egyedül? Nem ettől repül. De gondoltam, megkapja ő is a pár hónapját, elveszt egy-két címet, hisz Contador is ment a kaptárba a klenbuterollal, hát valahol így igazságos, vagy válik relatíve igazságossá az egész. De nem, tényleg valami gyomorforgató módon kikaparták a szarból, még arra sem véve a fáradságot, hogy vállalható módon tegyék, inkább az ASO-UCI két évtizedes, jól ismert huzakodása részeként, ami már oly sok doppingügyet öklendezett fel nekünk az aktuális Tour kezdete előtt alig pár nappal. Ezek után akar jönni Brailsford sértődötten? Az újszülötteket át lehet még vágni a palánkon, meg a Froome-rajongókat, de aki már látta mondjuk Bassoékat rendőri kíséret közepette eltávozni a csapatbemutató előtt, az már sugárban hány ettől a képmutatástól.

Előzmény: oscarsevilla (109212)