Törölt nick Creative Commons License 2018.07.24 -14 1 67324

Köszi szépen a kellemes hangulatú beszámolót, éppen kapóra jött, mert a KDP-ből nekem is csupán csak a bakonyi részek hiányoznak, mostanában tervezem ezeket a szakaszokat.
(bár az igaz hogy ez még kb bő 100 km.)

Az elmúlt másfél hónapban bejártam a Gerecsét és a Vértest. Utólag összefoglalva a gondolataim a túráról:

A Gerecsét és a Vértest átszelő piros jelzésű utakon barangolva nagyon kellemes túrákat tettem, de talán inkább sétálós, gondolkodós túrák voltak ezek semmint látványosak. A KDP-ben azt nagyon szeretem hogy emlékeztet a régi kéktúrára. Több helyen voltak régi kék jelzések, továbbá a hagyományos vas szelencék is ezt az érzést erősítik. Régi kék utakon több helyen megy a piros, pl Pusztamarót-Héreg-Tarján, Zuppa-tető stb.
A Gerecse és a Vértes legszebb részeit azért az OKT fűzi fel, a piroson látnivaló viszonylag kevés van, szép, ligetes erdők, kellemes természeti környezet azonban bőven akad. Amik tetszettek:
Lábatlan felett szép panoráma az Esztergomi bazilikával, egészen a Börzsönyig, majd egy kis(?) letérővel direkt felkerestem egy olyan látnivalót amely benne volt a Másfélmillióban is.
Pusztamarót hangulata még mindig misztikus, ha belegondolunk hogy több mint 25 000 ember lelte itt értelmetlen halálát akkor meg még inkább.

Héreg, és Tarján falucskák gyönyörű szép kis sváb falvak, elcsodálkoztam milyen tiszta és rendezett mindkettő. A Somlyóvár kulcsosház és maga a hegy is nagyon szép, kár hogy a kulcsosház napjai meg vannak számlálva. Az ott lakó kisegereket megetettem. 
A Gerecsében nem nagyon akadt olyan amit negatívumként említhetnék.

A Vértes már egy kicsit más, Szártól a Körtvélyesen át a Szép-Ilonka-forrásig talán a legkellemesebb erdei utak fogadtak eddigi piros vándorlásomon, Szép-Ilonka-forrásnál kék jelzések sorozata, talán Vitánytól errefelé jött a kék valamikor? Nem találtam ilyen térképet, de a jelek tagadhatatlanul itt vannak, felismerhetőek.
Vértessomló szép, rendezett sváb falu, bélyegzőt a boltban és a kihelyezett szelencében is találtam.

Innen Oroszlányig, majd Oroszlánytól Pusztavámig azonban óvatosan fogalmazok ha azt mondom hogy felejthető a túra. Aszfaltos, közúton futó szakaszok dögivel, látnivaló alig, lepukkant környezet.
Errefelé elgondolkoztam azon hogy a Vértest tulajdonképpen miért is mondják hegységnek? Még dombságnak sem túl erős. 
Pusztavám festékgyárnál aztán a túra legszebb bélyegzőjét kaptam meg, majd onnan egy gyönyörű, végre erdőre, hegyvidékre is hasonlító völgyben kapaszkodtam, majd a túlfelén ereszkedtem Mórig.
Mór megint csak egy szép, sváb gyökerű lakossággal is rendelkező, rendezett, igényes kisváros, szépségeivel feldobja az Oroszlány-Mór szakaszt.

Jön a Bakony a Burok-völggyel és a Cuha-völggyel...

Előzmény: timetable (67323)