Bakancs4 Creative Commons License 2018.07.23 -3 0 45658

Nem akarok kekeckedni -- bár már annak tűnhet -- és biztos én vagyok a hülye , de továbbra sem értem : miképp tud EGY KUPLUNG pótolni olyan erőátviteli rendszert , ami 7,7-szeres tartományt fog át . Vagyis majd másfélszer akkorát , mint némelyik (kis)autó teljes sebességváltó tartománya .

Ezek a motorok a mopedautók benzinmotorjainál mindenképp jobbak .

Khmm .... Az a helyzet , hogy a mopedautókban -- néhány sajátságos kivételtől eltekintve -- nem szereltek benzinmotort , és ennek közismert jogszabályi oka van . Az említett 15LD315-ös típusjelű Lombardinit valóban rakták bele , a beidézett videóban is mopedautóból kiszerelt példánya látható a variátorrendszerrel és difi-irányváltó blokkal együtt . A Lunán kívül még Chatanet , az ERAD és JDM is szerelte , de a gyári gépkönyv a Ligier Ambrában is megemlíti -- de ez utóbbival a valóságban én nem találkoztam . Nagyon ritkán a Kubota egyhengeresét ( OC60) is tették az Aixamekbe , de az tényleg fehér holló .

A gyakorlatban a Kubota Z402 (Z482) , a Lombardini LDW502 , a Yanmar 2TNE68 , Mitsubishi L2C és újabban a LDW 492 DCI motorok beépítését jelenti . Valamennyi 2 hengeres , vízhűtéses dízel .  A fentebb említett egyhengeres motorokat a szakma egyöntetűen gyengének tartja -- az 1 millió km-es futásteljesítményt pedig irreálisnak.

A variátor megítélése is vegyes . Ha annyira elfuserált dolog lenne akkor nem tudnák eladni a vele szerelt járgányt ennyiért : https://www.ebay.de/itm/Aixam-Crossline-Premium-Rot-Mopedauto-45-km-h-ab-15-Jahren/132697787162?hash=item1ee5678b1a:g:kyYAAOSwV0NbG7yQ

Ja , igen tudom , az új seprűk jól érzik magukat , de ez a Lajtán túl se számít kevés pénznek , ezért elvárják , hogy jópár évig mint főalkatrész kifogástalanul üzemeljen . Amit egyébként meg is tesz , ültem nemrégiben olyan mopedben ami az elvárhatótól lényegesen gyorsabb tartós utazósebességnél volt annyira csendes , hogy normál módon lehetett benne beszélgetni vagy rádiót hallgatni .  És ez egy 12 éves kocsi volt, annyi hibával : a forgalmiban nem az én nevem szerepel ...

Abba a fehér nagylámpásba , amit most használok az első osztrák tulajdonos 4 év alatt belerakott 43 ezer km-t . Az Eradba pedig 7 év alatt 92 ezret -- ezeket azért nem nevezném alacsony futásteljesítményű vasárnapi használatnak .

Egy (eredeti) variátoros rendszer kb. 200 ezerbe kerül (primer+szekunder+szíj ) , vagyis a kocsi új árának 4-8 %-a ; ez igazából csak nekünk ilyen sokkoló , ahol ezeket a masinákat újonnan eladták nem egy kifizethetetlen összeg több évi gondtalan autókázásért . A könnyebben szerelhető típusokon 15-25 perc alatt kicserélhető -- mindez nem mondható el egy hagyományos kuplungról-váltóról .

Többszázezer mopedautó és motorosszán üzemel szerte a világban ezzel a módival .

De én is nyitott vagyok minden újításra , érdeklődve várok egy prototípust ...

Előzmény: Törölt nick (45654)