Ati_66 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 193775

Örülök, hogy rendben vagy.

 

Ami a bringán a magasabb pedálfordulatot illeti azt szokni kell a lábnak, mert eltérően terheli a bringa az izomcsoportokat. Amikor már a láb hozzá edződik, akkor én azt tapasztaltam mindegy, hogy 70 vagy 95 a pedálfordulat egy adott sebességen, azonos körülmények mellett a pulzusom közel azonos marad.

Amikor hosszabb leállás után újra kezdem a kerékpárt akkor ez úgy 30 percig igaz utána már a magasabb fordulat is emeli a pulzust. Ahogy gyűlnek a km-ek úgy nő ez az időtartam is.

 

Ezt az emelkedők tovább árnyalják. Szezon elején van olyan emelkedő ahol a legkönnyebb áttételemen 50-es pedálfordulattal 8km/h sebességgel rugdosom felfelé magamat és akkor is 85-90% körülire felmegy a pulzusom. Most azon az emelkedőn, azonos az áttételen, már magasabb pedálfordulat megy (75-80 ami már közel van a futásom 160-170 közötti   lépésszámához), és a 12 km/h sebességnél már csak 80%-ig megy fel a pulzusom, vagy pörgetem 90 fordulat közelivel amíg a savasodás engedi.

Szóval az erő állóképességem javult. Valamint a nagy ellenálláson  magas pedálfordulat a dinamikus láberőt ( szerintem így a futás lépés hosszt ) növeli és ennek érzem a kedvező hatását a futásaimnál is.  Ezt a dinamikus láberősítést lehetne lépcső futással, lépcsőn szökdeléssel is végezni, de mennyivel jobb egy hegyről bringával leszáguldani, mint egy lépcső tetejéről az aljába visszakocogni :-).

Ráadásul hegyre felfelé én nem szoktam leszállni tolni, mert az elég gáz. Lépcsőzés közben meg simán megállok, ha nagyon kivan a combom vagy vádlim.  

Előzmény: O/O (193774)