Eolomea14 Creative Commons License 2018.07.22 0 0 5556

:)

 

Kiegeszitesul meg annyit, hogy a kategroiak kozotti hatarok termeszetesen nem borotvaelesek, es a "tomenyseg" is valtozik. Az en rangsololasomban azt reszesitem elonyben, ahol a 2. kategoriaban benne van az 1. is, es 3.-ban a 2. is az 1. is. Amugy a SF irodalom/filmmuveszet vastagja kizarolag 1. kategorias.

 

Pl. a Sztrugackijek forgatokonyve[i]bol keszult Sztalker [1979] veretesen 2. ("emberi") kategoria, de nulla benne az 1. (kaland es technologia csak a film elso valtozataban voltak kepviselve, de a filmszalag tonkrement, igy Tarkovszkij ujraforgatta a filmet... amit szerintem a rendezo nem igazan bant.)

 

Az Andromeda kod az irodalomban ill. Holnapolisz a filmmuveszetben a piramis csucsan vannak ket okbol is:

 

- mind a harom kategoria megtalalhato bennuk (Az Andromeda kod-ben is szerepet kap az ember es emberi viszonyok, csak, teljesen logikusan, azok a jovobeli, a leirt magasan fejlett tarsadalomben elvarhato emberi jellemek/viszonyok.... ezert [is] hitelesebb Jefremov jovokepe az o nyomdokan elindulo Sztrigajkijeketol, akik a ma emberevel nepesitettek be az o Del Univerzumukat - es azutan csodalkoztak [az olvasoval egyutt], hogy az elkepzelt vilaguk egyre gyatrabban mukodott. Ez olyan, mint egy osembert a pilotaszekbe tenni vagy rabizni egy tanterv kidolgozasat, azutan csodalkozni azon, hogy lepottyan a reulo ill. hulyek maradnak a nebulok.

 

- mind a harom kategoria "tomeny" (reszletesen kidolgozott).

Előzmény: tillA (5555)