Törölt nick Creative Commons License 2018.07.21 0 0 14299

A gravitáció a mai napig dilemmát okoz a fizikusok számára, mivel nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy az a téridőnek a görbülete, vagyis csupán geometria, avagy egy olyan erőhatás, amelynek forrásának kell lennie, mint az elektromosságnak. A gravitációs töltéseket azonban nem lehet, vagy még nem tudják kimutatni. Az Általános relativitáselmélet szerint, az anyag (tömege) görbíti maga köré a teret, viszont a tér jelöli ki az anyag mozgásának irányát.

 

Egyes fizikusok szerint létezik graviton.

 

"A részecskefizikában a graviton a gravitációs kölcsönhatást közvetítő, feltételezett elemi részecske. Létezését még nem sikerült kimutatni. Ha létezik, akkor (a gravitáció végtelen hatótávolsága miatt) tömegtelennek és (mivel a gravitáció másodrangú tenzormező) 2-es spinűnek kell lennie."

 

"a többi alapvető kölcsönhatáshoz hasonlóan a gravitáció viselkedését is részecskékkel magyarázza. Ez az elektromágnesség esetében a foton, a gyenge kölcsönhatás esetében a W- és Z-bozonok, az erős kölcsönhatás (magerők) esetében pedig a gluonok. Ehhez hasonlóan a gravitációs kölcsönhatást a gravitonok közvetítik, és így a gravitációs hullámok is koherens állapotú gravitonok sokaságának is tekinthetők."

 

"A (részecskefizikai) standard modell gravitonokkal való kiegészítése nagy, a Planck-skála nagyságrendjébe eső energiákon súlyos elméleti nehézségekbe ütközött, mivel kvantumeffektusok miatt végtelen mennyiségek léptek fel (szaknyelven a gravitáció nem renormálható)."

A relativisztikusok szerint azonban a gravitáció csak geometria.

Előzmény: őszszakál (14279)