Lbx Creative Commons License 2018.07.18 0 1 63481

"...Esetleg bukoracsod nincs ami megvédi az eldőléstől? 

vagy létezik hozzá olyan amit ebayről sos megjön és ez ellen véd? ..."

 

Türelem! Ne kapkodj!

 

A bukócső első blikkre egy ártalmatlan cucc, de egy rossz konstrukció nagy bajok okozója lehet: nagyobb kárt tehet a gépben egy esetleges borulásnál, mintha nem lett volna rajta (pl.: kiszakítja a rögzítési ponton az öntvényt), vagy hamarabb leér, mint a lábtartón a koptató, és megdobja a motort (ezért halt meg régebben egy magyar motorosrendőr).

 

Az 1100/1150 Rt-re nem egyszerű a bukócső story a boxer-építés, és a rengeteg burkolat miatt, ám van remény!

Először is létezik a rendőrségi változatokra a gyár által épített cucc - ilyet arany árban tudsz újonnan venni (ha egyáltalán), vagy használtan szerezhetsz:

http://bmwalkatresz24.hu/bmw-r-1100-rt-96-04130418-259t-1995-0413/alvaz-es-szerelesi-anyagok/safety-bar?bt=79280

Ehhez meg kell fúrni az oldalidomot.

 

Vannak a különböző motorkerékpár-felszerelést gyártók cuccai, jellemzően 200-300€ körüli árakon:

- A Wunderlich bukócső (ezt itthon az Euromotorban is megrendelheted, de felszámolnak emlékeim szerint 5-10%-ot, és ki tudja, mikor szállítják, vagy közvetlenül a Wunderlichtől hozatod):

https://www.wunderlich.de/shop/de/bmw-r-serie/r-850-1100-1150-rt/rundumschutz/sturzbugel-protektoren-motorschutz-2.html  Ennél el kell fogadnod, hogy kis mértékben vágni kell egyes idomokon.

 

- A Hornig-féle: https://www.motorradzubehoer-hornig.de/BMW-R-1100-1150-RT/Alu-Edelstahl/Sturzbuegel-Edelstahl-2.html  Itt elgondolkodtató, hogy a hengerfejben lévő 6-os furatokat használja rögzítésként, ami nem biztos, hogy elbírja a gépet, illetve ebben az esetben a szelepdeklit védő műanyag elemet nem tudod felszerelni...

 

- A lengyel Heed-féle: https://heedshop.eu/en_US/p/Crash-bars-for-BMW-R-1100-RT-95-01-black/241  Ilyet használ fgyozoo fórumtárs. Ezzel kapcsolatban voltak viták itt a fórumon, úgy tűnt, ez a cső hamarabb ér le, mint a lábtartó, de Győző szerint Ok a cucc - bár emlékeim szerint valamit mégis finomítottak rajta. Ezt egyébként az e-bay-en, amazon-on is megtalálod.

 

Érdemes lehet használtan, bontva keresni bukócsövet, bár ott rendszerint lesz rajta sérülés, vagy deformáció, ami egyrészt csúnya, másrészt nem passzol pontosan a rögzítési pontokra, vagy a deformáció miatt már megtette a dolgát, és a következő boruláskor már nem biztos, hogy úgy viselkedik, ahogy az a tervezéskor elgondolták.

 

A "kilógó műanyagok" (alias bukógomba) az Rt esetében nem igazán mérvadó, mert nem nagyon van hova rögzíteni, illetve olyan méretű az idom, hogy nem ér ki alóla.

 

Egy sima eldőléskor egyébként a te gépeden lévő szelepdeklit védő műanyag is elegendő lehet (ha nem túl öreg, mert ebben az esetben törik, mint a ropi), mert valójában a szelepdekli-kormányvég-lábtartó ér le, más nem nagyon (esetleg a tükör, ami ilyenkor lepattan a helyéről). Ha fent vannak az oldaldobozok, akkor az is leér azonnal, és csúnya karcokat vesz magára...

 

Bocs, hogy hosszú voltam!

Előzmény: GT30 (63478)