igen, biztosan fogyasztották az indiánok.
de ez nem bizonyít semmit. mint ahogy Salvador Dali is 85 évet élt, pedig láncdohányos volt...
2 ok ami miatt nem lett bajuk tőle:
1. nem tudták tartósítani (pl. lekvár), így nem is ettek belőle túl sokat. mivel gyűjtögettek, az adott területen főleg csak egy "fajta" paw volt azonos érésidővel. mi már a nemesített fajták révén aug. végétől októberig habzsolhatjuk az indián banánt. és jó nagy méretűeket, míg nekik csak a kis gyümölcsű magoncok jutottak.
(2. lehet, hogy a szervezetük is jobban hozzá volt szokva, de persze ez nem bizonyított. mindenesetre ismert az a jelenség, hogy bizonyos élelmiszerekre más-más genetikájú emberek máshogy reagálnak...)
nem egy kaliberű élelmiszer, de pl. tejet mindenki fogyaszt, fogyasztott.
de pl. a '80-as években senki sem beszélt a laktózérzékenységről, érelmeszesedésre gyakorolt hatásáról, stb. csak a "tej élet, erő, egészség" reklám futott non-stop.
szeretem a tejet, iszom is rendszeresen, de laktózmenteset, és max. átlag 2-3 naponta 1-2 decit...
ill. savanyított formában, pl. kefír.