"...biztos vagyok benne, hogy az is működni fog 40 év múlva."
Nem, nem fog. Ezt lemerem fogadni egy seggberúgásba - ha állod a fogadást, remélem behajthatjuk egymáson a tartozást, várjuk meg amíg valaki vesz egy ipari varrógépet. :)
Az anyagspórolás annak idején nem játszott. De amikor egy mérnők kijelenti a nagy nyilvánosság előtt, hogy az Eiffel-tornyot ma már harmad(!) annyi acélból kivitelezhetnék(fejlődött a gyártástechnológia, sokkal jobb ám az acél, mint annak idején, fejlettebb a mérnöki tudomány, stb) - valahol itt kezdődnek a gondok. Ráadásul azt sem illik elfeledni, hogy az átkosban hiánygazdaság volt - a külföldről becsempészett cuccokra meg 'rendesen' rátették a hasznot. Nem mellesleg ne átlagjövedelemmel számolj. :P Nekem nagyon is megfelelne napi nyolc órában, szabad hétvégékkel az a cirka 250E pénz. De ezen a környéken ilyet csak mesékben látni, meg a semmitérő ügyvezető meghízottnál.
Amúgy most ért haza a szemészetről anyám. Azt mondta, hogy nyolcszáz forint körül volt a havi fizuja, és 2700 pénzbe fájt a varrógép. Ellenben a rezsiköltségek annak idején nem voltak ennyire tetemesek. Ugyanis nem volt vezetékes gáz, nem volt ennyi nagyfogyasztó villamos eszköz itt faluhelyen, sőt még vezetékes víz sem volt, nemhogy csatornadíj. Ami volt, az meg tokkal vonóval, palackos gázzal együtt egyszáz(!) forintból le volt tudva - ma meg nem ennyi. A téli tűzrevaló (már amikor volt) az sem került egy ördöngös nagy összegbe.
Érdemes összevetni a mai árakat a régiekkel? Nem. Ezt ugyan elkureltam. Viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy annak idején mindent inkább túlméreteztek, mint sem hogy a határértékekre játszanának. Lsd.: orosz kerti törpe: a világon a legnagyobb. Ez tetten érhető volt minden terméknél. Annak idején a Made in Japan cimkéket is csak azért tették kötelezővé, mert a japán gyártmányú áruk sokkal szarabbak voltak, mint a német gyártmányúak. Egy darabig. Aztán elkezdték keresni a Made in Japan címkéjű termékeket...
Most a fillérbaszás tipikus esete forog fent, szinte minden terméknél, árkategóriától függetlenül - tisztelet a kivételnek, de a kivétel az nem lesz versenyképes, nem tud több százezres vagy milliós eladást produkálni hónapról hónapra.