Törölt nick Creative Commons License 2018.07.04 0 0 567

Persze, nem a hullám megy odébb, hanem a mező darabkái közötti csatolás miatt a hullám alakja mozog. De ennek van lendülete, meg tudja lökni a falat. Pedig transzverzális hullám.

A fény nem lehet longitudinális, mert a foton spin nem mutathat a mozgás irányába. Ez azzal van összefüggésben, hogy a foton mindig fénysebességgel mozog. Matematikailag ezt ki lehet bűvészkedni a komplex együtthatós egyenletekből, de nekem valahogy ez nem tetszik...

 

Vannak a valós fizikai mennyiségek. Például:

távolság (méter)

idő (másodperc)

sebesség (m/s)

gyorsulás (m/s2)

lendület (kgm/s)

kinetikus energia (J)

erő (N=kgm/s2)

nyomás (Pa=N/m2)

so far so good.

 

Az elektromos töltést és az elektromos áramot ugorjuk át. (Később majd ezt megindoklom.)

 

Jön egy érdekes dolog: elektromos feszültség (V)

Ez lényegében energia, csak el van osztva az elektromos töltéssel (ami valami).

Ha még a távolsággal is elosztjuk, akkor kapjuk az elektromos térerősséget.

Ez mind valós dolog. (Kivéve a töltést, amire még visszatérek.)

Lényegében a mágneses mezővel is végigvihetjük ezt a gondolatmenetet, csak ott egységnyi felületű forgókeret nyomatékát kell venni - az egységnyi töltésre ható erő helyett.

 

Szóval az elektromos és mágneses mező ilyen értelemben energiamező. Ami ilyen vagy olyan módon tud hatni bizonyos dolgokra, de nem mindenre.

 

Na ezek után a modern fizika behozza a komplex függvényeket. És mert a húrelméletekhez több dimenzió kell, egyes fizikusok ezeket a komplex síkokat már nem is az absztrakt vektortérben képzelik el...

Pedig ezek csak energiamezők. És talán inkább azt kellene megérteni, hogy a különböző jellegű potenciál miért nem egyformán hat a különböző tulajdonságú anyagokra. Mert valójában azt nem tudjuk, hogy mi a spin és az elektromos töltés. Valaki kitalált ilyen komplex leírásokat (talán Heisenberg kezdte az egészet), és az egész fizika elment ilyen irányba. Matematikailag leírja a világot egy bizonyos szintig.

Szóval én ott kezdeném a vizsgálódást, hogy mi a fene az elektromos töltés...

Előzmény: szabiku (566)