Törölt nick Creative Commons License 2018.07.02 0 0 2171

A Bécsi-medence nem Sziciliában van.

 

 

Ellenben a KM-nek van 3 féle értelmezése.

 

1. A körülvevő hegységek által közrefogott terület (ilyen módon sem az Alpokalja, sem a Kárpátok, sem a Tátra nincs benn.

 

2. A körülvevő hegységek vizválassztói által behatárolt terület (gyakorlatilag hegygerincek).

 

3. Tágabb értelemben: A hegyséágek által befogott terület ér mág az azt körülvevő hegységek is, ilyen módon a Tátra, a Kárpátok teljes területe is benn van.

 

A 3. tág, 3. értelmezésben vann benn a Bécsi medence is, ami

 

 

"A Bécsi-medence a Külső-Kárpátok takaróin alakult ki. A medencefejlődés közvetlen oka a takarórendszer egyes tagjainak transzform vetők melletti, oldalirányú elmozdulása volt. Először a medence északi, mai csehországi és szlovákiai része kezdett süllyedni az eggenburgi korszakban, majd a süllyedés fokozatosan délebbre, Ausztria területére is átterjedt. A Bécsi-medencében az alsó-miocén folyamán főként törmelékes üledékek rakódtak le: konglomerátum, homokkő és mindenekelőtt agyagos-kőzetlisztes slírkőzetek. Az eggenburgi-ottnangi Luzsica-slír 1000, a kárpáti Laksár-rétegek 2300 méteres vastagságot is elérhetnek a medence északi részén. A déli részen az üledékképződés valamivel később indult meg, itt a teljes alsó-miocén rétegsor vastagsága nem több 600 méternél. A kárpáti-bádeni határon rövid átmeneti üledékhézag szakította meg az üledékképződést."

 

Előzmény: H. Bernát (2170)