Csempa Creative Commons License 2018.07.01 0 1 193216

Ha komolyan gondolod a futást, és ki akarod hozni magadból idővel a legtöbbet (nem úgy mint én), akkor a Stryd egy jó eszköz ehhez, sokat segíthet benne, ajánlani tudom.

Viszont ez önmagában nem old meg semmilyen kérdést. Ha most kezded a futást, és bele akarsz csapni a lecsóba, akkor edzőre bízd inkább a fejlődésedet és az egészséged megőrzését közben, mert csupán az elmélet alapján nem fog jól működni, szét fogod csapni magad nagy valószínűséggel. Ha ezzel szemben már sok év tapasztalatod van, akkor a Power alapú edzéshez a megfelelő irodalmat elolvasva és megértve nagy segítségedre lehet a fejlődésben.

 

Érdemes a különböző előadásokat nézni, mert ahogy gyűlnek a tapasztalatok, a könyv úgy lesz egyre elavultabb. Mára már rengeteg mérés áll a rendelkezésükre, úgy edzésekről, mint versenyekről, sok ezer futótó, így egyre pontosabb statisztikákat, becsléseket tudnak készíteni. Ahhoz, hogy ez nálad is működjön az kell, hogy referencia mérést (FTP) pontosan és rendszeresen végezd el. Enélkül csak egy dobókocka az egész rendszer, kevés haszna van.

 

Gondolok itt statisztikákra: Race planning with Stryd

 

Pl itt a maraton intenzitás az FTP 89.9%, és ez úgy tűnik, hogy egy elég jó közelítés. Profiknál ez inkább 91% körül van, kezdőknél meg 88% körül, vagyis nem szentírás, kell a gyakorlati tapasztalat a megfelelő használathoz...

 

Én ezt a részét nem művelem (még), csak figyelem az eredményeimet, és próbálom értelmezni azokat az olvasottak alapján. Edzést nem tervezek és végzek még ezek alapján. Aki komolyan csinálja (profi módon), az holt időben alapoz, verseny előtt 8 - 12 héttel meg csúcsra edzi magát - így lehet eredményt elérni.

Ezzel szemben én kb ugyanúgy edzek holt időben is, mint verseny előtt, csak az utolsó 2.5 hét szokott más lenni: 1.5 hét kicsit erősebb edzés, de ami ennél is lényegesebb, hogy aztán 1 hét pihenés. Szóval úgy edzek, ahogy jól esik éppen, s ahogy közben tudok mindenfélével kísérletezni (cipő, zokni, gél, iso, felszerelés, kütyük, edzésmódszerek), így a versenyre való felkészülést nekem igazából az 1 hét pihenés jelenti, s olyan távon indulok csak, ahol ezzel is a teljesítők első 50%-ban benne vagyok. Nekem ezért hobbi :)

 

De lehet ezt sokkal céltudatosabban is csinálni, ebben pedig sokat segíthet a Stryd, meg az ismeretanyag, ami összegyűlt mögötte.

Előzmény: mazlati (193213)