Sziasztok!
Most múlt egy éve, hogy tulajdonosa lettem egy 2006-os Jazz-nek.
A szokásos karbantartási feladatokat elvégeztettem rajta. Főleg városi használatban van az autó.
Első használatba vétel óta van egy akkufeszültség mérő a szivargyújtó aljzatban (előző autóm akkumerülési gondjait hivatott ellenőrizni).
A probléma amit észrevettem a következő: Az autó beindításakor az elvárható kb 14,3V-os feszültséget mutat a műszer, majd elinduláskor lassan leesik kb 12,5V-ra. Ha bármilyen nagy teljesítményű fogyasztót (világítás, klíma) bekapcsolok, akkor a feszültség felugrik ismét 14,3-14,4V-ra.
Ezen a héten volt olaj- és első fékbetét cserén az autó és az előbbi problémát megemlítettem a szerelőnek, aki OBD-n keresztül egy táblagépen vizsgálta az autó töltését, feszültségét menet közben.
Az értékek ugyanazok voltak amiket én a szivargyújtóba dugott kis műszeremmel mértem.
Az akkumulátorról(fél éves új aksi) levette a sarukat, megtisztította, majd a generátor csatlakozóit ellenőrizte. Semmilyen oxidációt, vagy kábelszakadást, érintkezési hibát nem talált, ezért egy autóvillamossági műhelyben való teljes átvizsgálást javasolt.
Azt szeretném megtudni hogy hasonló eset előfordult-e már valakinél.
Elnézést kérek, hogy ilyen hosszúra sikeredett ez a hozzászólás.