kígyószisz Creative Commons License 2018.06.21 0 0 64

De,  eszmei. Attól, hogy a testvérednek lesz egy eszmei hányadrésze az ingatlanban, nem lép előre, hiszen az igazán nem értékesíthető, abból pénzt nem fog látni, csak akkor, ha megszüntetik a közös tulajdont, vagy megegyezéssel, vagy perrel. Ezért nem volt értelme így kérni a vagyonmegosztást. 

 

Vagyonmegosztás = népszerű nevén a házassági vagyonközösség megszüntetése (de mondhatom hvk-nak is, ahogy a szakmában hívják). Ugyanaz. 

 

Mivel ez megtörtént és be is lesz - majdan - jegyezve a tulajdonjog, a vagyonmegosztási (vagy nevezd, aminek akarod) rész kifutott. 

 

Hogyan tovább? Ha a nő nem akarja kifizetni (azaz megvásárolni a volt férj tulajdonjogát), akkor kénytelen lesz perelni a testvéred. Addig is igényt tarthat a hölgytől használati díjra (ezt hívjuk túlhasználati díjnak), mivelhogy a hölgy használja az ő tulajdoni hányadát is. Mivel kb. egyharmad eszmei tulajdonrésze van, így egy, helyben szokásos és az ingatlan nagyságának, felszereltségének, stb. megfelelő bérleti díj egyharmadát kérheti.   

Előzmény: juwellier (58)