[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.06.20 0 0 99

Június 18-án a budapesti VI. kerület csendes utcájának csodálatos palotájába szólt a meghívás, a Postások Művelődési Házába, mai nevén a Benczúr Házba. A Nap Világnapja előestéjét jelölték meg időpontként, bár ez a jeles nap változó napra esik, jelesül a nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnapra. Akkor sem fértünk volna el többen, a csodás szalon tele volt.

Csak felvezetésül: majdnem mindennek van már napja/világnapja (Föld, talaj, víz, Hold, erdő, ... A boldogság (06.28.) és persze a Zene is kapott ilyen, hogy utóbbiak párosításával helyben is legyünk, illetve voltunk. Legutóbbi is közel van, hiszen június 21. a Szent Iván éj napja, vagyis minden együtt vagy közel volt.

 

Kamara-ÖRÖM-zene volt várható idősebbekkel és fiatalabbakkal, bár a hallgatóság inkább idősebbekből állt/ült. Az öt ismert muzsikus triózott, kvartettezett és végül vonósötös is elhangzott 20 húron pendülve. J. Haydn f-moll (Nap)-kvartettje, Schubert B-dúr vonóstrió-töredéke és Mozart c-moll ötöse volt a műsorlapon, ráadásként pedig utóbbi C-dúr ötösének menüettje hangzott el.

Vonzóak voltak a zenészek is: az örökifjú Konrád György kedvéért még külföldről is jöttek, a talán hússzal fiatalabb Párkányi István most is vezéregyéniség volt, a második hegedűben a jóval fiatalabb Bocsák Gábor, csellón Sabján Anikó játszott. A zárószámban egy fiatalabb hegedűs/brácsás Konrád, a János is játszott, mindannyian lelkesen, ihletetten, szépen, nagy-nagy örömünkre. Ezek a régi nagy művészek néha most is összeülnek, bevonva körükbe fiatalabb és aktív zenészeket, és mindig a kamarázás lényegét adják, bár tavaly a két idősebb Mozart Sinfonia concertantéját is vállalta a zuglóiakkal, legutóbb pedig a Barabás Villában adott adventi hangversenyt a négyes. A korban verhetetlen brácsás időnként másokkal is játszik.

Decemberben is Vereb Balázs hegedűművész volt a kiegészítő zenész, akkor Bach-szólóval, most értő műsorközlőként, találó versekkel körítve a műismertetőket.

A verseket (József Attila, Szép Ernő, Illyés Gyula műveit) bemásolom a Zeneköltészet,... témába.