Creativus Creative Commons License 2018.06.17 -3 3 86450

Kiegészíteném forgione1-et egy másik oldalról (s ezzel megerősítem, hogy helyes tanácsot adott):

 

A szexualitásról való tudásunk az utóbbi 10 évben kiegészült néhány nagyon fontos elemmel, amelyek sokat segítenek abban, hogy tartós párkapcsolatod legyen (akár a sírig), és a következő pár évtizedben mindenképpen meghozandó törvények miatt ne maradj kevésbé előnyös helyzetben azokhoz képest, akik elegendő utódot képesek biztosítani a társadalom jövője számára.

 

A lényeg tömören: A szex nem csupán egy kellemes együttlét két ember számára mindenféle mellékhatás nélkül (itt nem a fogamzásról van szó). A szeretkezések komoly nyomot hagynak az emberben evolúciósan kialakult hormonhatások (lásd. oxitocin) következtében, és erős, megszüntethetetlen kötődést alakít ki a pár tagjai között. Ez a jó párkapcsolat alapja, a szex olyan partnerrel akivel jól megértjük egymást, és aki mellett egyébként is hosszú távon együtt tudnánk maradni.

 

A kialakult kötődés léte elengedhetetlen, de sajnos - és ez tudományos bizonyosság - ez csak akkor működik helyesen, ha az első partnerünk a társunk. Ha az elsőt elhagyjuk - amellett, hogy ez szerelmi csalódást okoz - akkor a további partnerek között a kötődés szétdarabolódik, és gyakorlatilag hatástalanná válik, s emiatt ezután már könnyű megcsalnunk a párunkat, noha az első esetén - bizonyítottan - sokkal nehezebb.

 

Nagyon nehéz elsőre megtalálni az "igazit", s ezt a kialakult társadalmi gyakorlat teszi ritkasággá. Ugyanis hiába a szimpátia egymás iránt, ettől függetlenül(!) az esély csupán 25%, hogy ő az aki hozzánk való. Négy kapcsolatból három idővel felbomlik az összeillés hiánya miatt, de csak évek múlva! Ugyanis azt a rossz szokást vettük fel, hogy a megismerkedést követően hamarosan szexbe kezdünk (hiszen jó az mindkettőnknek), és a kialakult kötődés meghamisítja az ítéletünket. Tévesen érezzük az egymáshoz tartozást (ez ugyanis a kötődés egyik jele), s "se vele, se nélküle" helyzetben őrlődünk sokáig, nem tudunk szakítani. Ha sikerült mégis, akkor amellett, hogy elvesztegettünk mindketten rengeteg időt, a további kapcsolatokban már azt is könnyen otthagyjuk, aki hozzánk való volna, a kötődési mechanizmusunk sérülése miatt.

 

A helyes recept - meglepő módon - az, hogy amíg nem ismertük ki egymás tulajdonságait, és nem döntöttünk abban, hogy mindkét részről teljesül az egymáshoz valóság, ne kezdjünk szexbe! Hozzá tartozik, hogy reális döntést csak akkor tudunk hozni, ha nem állandóan csak az előnyös tulajdonságainkat mutogatjuk, illetve nem izgalmas programok tucatjaival csapjuk el az időt, az egymás megismerése helyett.

 

Amióta (50 éve) a szexforradalom lezajlott, azóta nincs igazán alkalmas hely arra, hogy párt keressünk. Leginkább alkalmi kapcsolatba tudunk belebotlani, ami a fentiek szerint a jövőnket teszi tönkre. Súlyos társadalmi probléma ez, s egyértelműen levezethető belőle az a népességfogyás, amely az fejlett nyugati civilizáció összes régiójában jelentkezik. A következményei ismertek, de még 15-20 év kell, hogy kibontakozzanak, mivel a szexuális korlátok feloldásának hatása kb 3 generáció után jelentkezik (kb. 60-70 év). A elöregedett társadalomban nagyon sok az öreg, és kevés az őt, és saját magát is ellátó munkaképes, s nem csak az ellátások (pl. orvosi) akadoznak, lehetetlenülnek el, hanem pl. a nyugdíj vagy hasonló minden formájához kiürülnek a források.

 Mivel világjelenség, ezért a civilizált világ előtt két út van: 1. hagyja, hogy a népességet lecserélje idegenből jött tömeg, meg nem értve, és lerombolva a helyi kultúrát, megváltoztatva a nyelvet és a szokásokat. 2. Olyan népesedéspolitikát alakít ki amelyben felértékelődnek a gyermekvállalásra alkalmas családok, ám ehhez a pároknak hosszan tartó együttlétre van szüksége (az evolúció épp emiatt alakította ki a hormonális kötődés mechanizmusát).

 

Vegyük észre, hogy a születendő gyermekeknek olyan családra van szükségük, amelyben sérülésmentesen nőhetnek fel. Sajnos az elmúlt 50 év ennek az ellenkezőjére szolgáltatott példát tömegesen elterjesztve vagy a válásokat, vagy a pokoli hosszú, veszekedős együttlétet. S a fiatalok már házasodni sem kívánnak emiatt, pláne gyereket vállalni.

 

Rajtad áll milyen jövőt választasz magadnak. Megvalósítani kicsit nehéz lesz (ma sok kutató dolgozik azon, hogy könnyebbé váljon), de elszúrni nagyon is könnyű.

 

Előzmény: Fragosiriani (86448)