APT Creative Commons License 2018.06.09 0 5 165001

Bár szerencsére kicsit lecsengett már ez a vita, annyit tennék hozzá, hogy aligha képezheti vita tárgyát, hogy mint a luxusipar többi ágazatát is, az óraipar legfelsőbb kategóriáit is alapvetően a valamilyen mértékben sznob vásárlói magatartás tartja egyáltalán életben. Eleve a luxus klasszikus definíciója ugyebár az, hogy "a luxus az, ami már felesleges"...

 

De ez önmagában nem gond, a jobbra-többre vágyás teljesen természetes emberi törekvés. A gondja ebben a topicban is azzal van szerintem sokaknak, ha ezt valaki azzal a merev és kulturálatlan attitűddel űzi, amivel például kijelenti, hogy ami nem Rolex, az nem is óra, aki nem tud Rolexet venni magának, az nem is ember, meg az inkább ne is viseljen semmit, azt sem érdemli meg, hogy egyáltalán létezzen... Márpedig van ilyen hozzáállás, és ez igenis sértő-bántó sokaknak. Az ilyet általában kiveti magából a közösség.

Egy valódi órarajongó - az nem sznob. Ahogy egy vérbeli veterános sem, az lelkesen tud elmélyülni egy vénséges vén Trabant P50 részleteiben is. A pökhendi sznob meg csípőre tett kézzel, nagy arccal kijelenti, hogy ami nem Rolls Royce, arra ránézni sem érdemes. Miközben az ostobája azt hiszi magáról, hogy ő is "veterános" - holott az egy frászt. Csak egy buta sznob.

 

Kétségtelen, hogy a gyáraknak fontos az ő vásárlóereje is. Sőt, talán a legfontosabb. De az igazi hobbista körökben az ilyen embereknek nincs helyük.

Előzmény: Ebihalász (164990)