Shjgdglgupz Creative Commons License 2018.06.07 0 0 43144

Keményebb a húsa,mint a hagyományos málnáè, szinte nincs benne savanyú íz,édeskés,de nem sokkal édesebb,mint a rendes málna,nekem ízlik,aromás. Tavaly sokáig a bokron hagytuk minőségromlás nélkül,nem kellett naponta nézegetni h nehogy lerohadjon...Nekem jobban ízlik,tetszik,mint a rendes málna,rágósabb,nem annyira savanykás.Úgy neveljük,mint a rendes,hagyományos málnát,csak egyszerű,kb.4 mèteres bambuszkaróra lett felkötve tavaly két 3méter körüli hajtása,amiket most tavasszal széthúztunk és mindkettőt egy egy bambuszkaróra kötöttük. A termést kb.50-60 ventis oldalhajtásokon hozza. Tavaly termett először....Lehetne,jobb volna drótos támrendszer mellett nevelni,de mi nem oda ültettük,karózzuk egyenlőre. A ház mögött van nállunk,csak délelőtt éri a nap,nincs tapasztalatom h mi lenne vele tűzö napon. Június vége felé hoz tőhajtásokat,valamiért gyökérsarjakról nem terjed,legalábbis nállunk,de az új tőhajtásait mindig valami "megszúrja",ezért le szoktak konyulni,ez hátráltatja eléggé a növekedésben,ha jól emlékszek,akkor tavaly egy hét múlva újra felegyenesedett a hajtás én növekedésnek indult,de ebben most nem vagyok biztos,nem emlékszek rá pontosan. Lehet h legetne bújtással szaporítani,mint a szedret. Egy dugványt nehezen leszártam itt a nállunk lévő szürke agyagos földbe,hetekig bírta a dugvány,de elszáradt tegnap. Lehet h rendesen,jo laza foldben,cserepben lehetne dugvanyozni,mindesetre tegnap egy fiatal hajtásából dugványt készítettem,mert tőből vhogy kitört egy hajtása,ebből csináltam dugványt,hátha...Tüskésebb mint a rendes málna,de nem annyira talán,mint a vadszeder,sztem annál azért gyengébbek,kisebbek a tüskéi.  A szára lila szokott lenni. Eddig poloskák nem szívogatták. Csak egyszer terem,az ez évi hajtásai,csak jövő tavasszal teremnek,mert nem áll le a növekedéssel és nem kezd el teremni ősszel a tőhajtása,mint a rendes málnáé. Határozottan kemény húsú egyébként,ezért gondolom jobban lehetne szállítani,mint a rendes málnát,nem törik úgy őssze,nem annyira leveses,érdekes,nekem nagyon tetszik,h a termést levéve a belseje fehéres. A legnagyobb termései,kb majdnem cseresznye méretűek. A szára legalul ujjnyi vastag,nem vastagabb,mint a rendes málnáé.Jó vétel volt,nem is volt drága,a lang jujubával együtt vettük anno 2016-ban a növényshoptól...Nagyon röviden ennyit tudok mondani erről a málnáról.

Előzmény: 55judit (43143)