Törölt nick Creative Commons License 2018.06.05 0 1 5135

Most érettségiztem Waldorfban. Sajnos zömében csak negatív tapasztalattal szolgálhatok. Elsős korom óta Waldorfos vagyok,tehát tudom miről beszélek. De kezdjük az elején... 

Az általános iskola még jónak mondható volt,de azért ott is kimaradtak dolgok,mint pl: a magyar nyelvtan. Írni ,olvasni megtanultunk,de,mint nyelvtant sose. Ezután következett a középiskola,ami maga volt a megtestesült pokol. Szakmailag és emberileg is egy teljesen inkompetens brigád várt minket kilencedik osztályban. Elsőnek ott volt a fizika-infó szakos tanár,aki egy alkoholista emellett láncdohányos rendszeresen együtt dohányzott a diákokkal(ismétlem elvben ez egy waldorf intézmény)és az állítólagos "fizika óránk" abból állt,hogy ő vígan nézte a műsort a vetítőn(ez általában egy részecskegyorsítóról szólt),míg a többiek nyomkodták a telefont és kimentek órán(!) a folyósora beszélgetni,ja és igen,a dolgozat kérdéseit mindig megmondta/megoldottuk előre. Jelentem öt év alatt az egyenletesen változó mozgást sem sikerült megtanulnunk,de persze év végén mindenki Ötös volt fizikából,a szülők meg elvoltak ájulva. Aztán itt a német tanárom,akinél rosszabb embert nem hordott a hátán a föld. Németül egyik órán sem tanultunk, inkább játszottunk mert az jobb... A kedvenc hobbija az volt,hogy a tanáriba az összes gyereket lealázza a tanárikar előtt. A következő a matek tanár,aki 6 éve kettes átlaggal érettségiztet (igen lett róla statisztika csinálva),de ez nem tűnik fel neki,a válasz annyi,hogy a gyerek hülye matekból. Na,kérem én tisztelettel,hogy egy húszon valahány fős osztályból,mindenkinek bajok legyenek a képességeivel.... És igen,idén is kettő az átlag. Volt még nekem egy kedves biológia tanárom,aki bőgni ugyan nagyon tudott minden órán mert,hogy ő "rendkívűl érzékeny",de válaszolni tíz kérdésből kilencre nem tudott. Mindig az volt a válasz,hogy nézz utána egyedül a neten,kérdezd meg a külön tanárodat(mintha az olyan evidens lenne,hogy mindenkinek telik külön tanárra...). A kémia tanár kedvenc mondata volt,hogy önállóan fel lehet mindent dolgozni a könyvből,csináltunk egy-két számítási példát aztán viszontlátásra. A nyelvoktatásról szót sem ejtek,13 év alatt 15 angol tanárom volt,egyik sem tudott oktatni,azért lett csak nyelvvizsgám mert kimentem külföldre egyik nyáron.. Történelem és a magyar viszonylag normálisan volt oktatva,ott inkább a tanárok idegrendszerével és személyiségével voltak gondok. 

Ugyan tudás nincs a fejembe(és NEM, NEM AZÉRT MERT LUSTA LETTEM VOLNA),de legalább színdarabot és szólóestet,valamint euritmiázni jól tudok. Mondhatom ennek aztán sok hasznát fogom venni. Mehet újra a két emeltemből jövő májusba. Hála neked Waldorf,a semmiért!
Ha rám hallgattok, NEM TESZITEK A GYEREKET WALDORFBA!!

Inkább kicsit feszüljön meg az államiba,de legalább lesz jövője!