Saját örömök: a házunk földszintjén van egy WC-zuhanyfülke, mosdó együttest tartalmazó, csempézett helység. Előtte kis előtér. A vizes helység külső fala nagyjából nyugatra néz. Mintegy 20 évig nem volt penész, majd egyszer csak megjelent a csempe- vakolat határon. Kerestem a páralecsapódás okát, és hosszú ideig nem találtam. Kislányom kapott egy cicát, és annak érdekében, hogy az új helyét megszokja, a WC előterében alakítottunk ki számára egy kuckót, és a WC ajtaját nyitva hagytuk, hogy a benti radiátorhoz is hozzá tudjon bújni. A penészedés megállt :) Ekkor jöttem rá a megoldásra: mintegy 20 évig a WC ajtó rosszul zárt, majd elővettem a falcgyalut, és egyéb szerszámokat, és megjavítottam ... A légcsere igencsak lecsökkent, a kézmosások száma a cica simogatás miatt megnőtt, pára felszaporodott.
Másik, talán még furább eset: rég volt, vettünk egy régi, vertfalú présházat, és kőművessel felújítottuk. A régi tapasztást leverte, majd bevakolta a házikót. A házikó fala felé lejtett a terep, a fal mellett, mintegy 'bevágásban' alakult ki a betonozott járda. Egyszercsak a házban, az aljzatbetonon megjelent a víz, kb. 1/2 - 1 cm rétegben. No, innen aztán jött az ötletparádé, hogy mi is okozhatta ezt ? Nyilvánvaló volt, hogy alulról, valami miatt nyomás alá kerül a víz, és így préselődik át a betonon. Volt, aki azt állította, hogy az udvaron álló diófa gyökerei lazítják a talajt, és ott szivárog be kapilláris úton a víz. A megoldás elég ravasz volt: napsütéses időben, a járda melletti rézsűre a kőműves által oda dobált tapasztás szépen kiszáradt, és felrepedezett, ahogy az egy agyagos réteghez illik :) Amint jött az eső, a réseken beszivárgott a talajba, majd a rések bezáródtak, és így kialakulhatott a nyomás, ami aztán az aljzaton átpréselte a vizet. Mikor erre rájöttem, nem volt több egy órai munkánál, hogy lecsákányozzam és átpakoljam a mintegy 10-15 cm vastag felső réteget - a nedvesedés egycsapásra megszűnt.
Üdv:LyPapa