KPKata1 Creative Commons License 2018.06.03 0 2 1221

Sziasztok! Ma jöttünk haza Szentpétervárról, azt sem tudom, hogy hol kezdjem, annyi csodás, érdekes dolgot láttunk. A város gyönyörű, tiszta, biztonságos. A reptérről tömegközlekedéssel ( 39E busszal, erre lehet jegyet venni a buszon) mentünk be a Moszkovszkaja metrómegállóhoz, itt kissé nehézkesen vettünk automatából 4 kártyát, amit aztán a pénztárnál szerettünk volna feltölteni, de egy nagyon barátságtalan hölgy hozzám vágta a pénzzel együtt, nem volt hajlandó foglalkozni velünk. Persze angolul egy szót sem tudott, mi meg oroszul nem. Egyébként nagyon kevesen beszélnek angolul, még a szállodánk recepcióján sem beszéltek, de mondhatnám a pincéreket, a múzeumi dolgozókat, szóval egész héten 4 emberrel találkoztunk, akivel tudtunk angolul beszélgetni. Egy biztonsági őr jött segíteni, így sikerült hetes feltöltést tenni a kártyánkra, ezzel mindenféle közlekedési eszközre fel lehet szállni kivéve a betűs buszokat, és a szárnyashajót, illetve a csatornákon közlekedő kirándulóhajókat. A városi tömegközlekedés kitűnő, minden nevezetességhez el lehet jutni vele. A nyitvatartási időknek nézzetek utána, mert nem egységes, és hét elején, illetve a hónap utolsó pár napján sok minden zárva van. A teljesség igénye nélkül. de sorolom, hogy hol voltunk: Auróra, Izsák székesegyház ( Érdemes felmenni a kupolába is), Vérző megváltó templom, Kazan katedrális, Ermitázs, Palotatér, Peterhopf, Carszkoje celó ( Itt 3 órát álltunk sorban, tele van kínai túrista csoportokkal), Kupetz Elisees Hall, megnéztük éjszaka a hídnyitást, Nyári kert szép szökőkutakkal, Péter-Pál erőd, Kék mecset....Érdemes csak úgy sétálgatni a Néva partján, a csatornáknál, a parkokban, magunkba szívni a város hangulatát. Mindenkinek csak ajánlani tudom, én egy elmaradott Oroszországra számítottam, de egy virágzó, modern várost találtam, sok látnivalóval, kedves emberekkel, csodaszép helyekkel. Sok a fiatal, nagy élet van este is, zenélnek, buliznak, imádtam, most még pár órára besötétedett, de 2,30 körül már világosodik :)