hadsz Creative Commons License 2018.06.03 0 4 20142

A korábban beharangozott témákról kicsit részletesebben:

 

Április végén szétnéztünk Berlin környékén (és Berlinben is) egy négy napos, rövidebb túra keretében. A fő célpont - nem először – a Wollenberg-i BARSz-301-es egykori troposzféra híradó állomás, ami már évek óta látogatható múzeum, a legautentikusabb élményt nyújtva a téma iránt érdeklődőknek. A szállásunk is a bázison volt, ezt a lehetőséget 4 éve is kipróbáltuk, és abszolút bevált.

Itt a fórumban már alaposan kiveséztük ezt a stratégiai kommunikációs hálózatot és magát az objektumot is, de talán lehet még olyan részletekről beszélni, melyekről idáig kevesebb szó esett.

 

Ez a látogatás egyfajta „félhivatalos” 301 – 504 találkozó volt, nagyon megtisztelő volt számunkra, hogy vendéglátóink a bázison felvonták a magyar zászlót, ami négy napig lengedezett az NDK lobogó mellett. 

 

 

Esténként ebben az épületben gyűltünk össze kiértékelni a napot… :) Valaha itt voltak a szálláskörletek, konyha, kantin, étkezde, gyengélkedő és a vizesblokkok is. A konyha alatt található a kazánház (annak idején széntüzelésű). Az ezzel szemben levő, volt parancsnoki épületben jelenleg nagyszerű múzeum van berendezve.

 

A garázsoknál és a bennük parkoló mobil technikáknál ezúttal is sokat időztünk.

  

  

R-412 Torf, 2. generációs taktikai szintű mobil tropo rádióállomás Ural 375 gépjárműre telepítve. Jóllehet, hadsereg és hadosztály szinten is alkalmazták, nem volt kompatibilis az újabb fejlesztésű Baget rendszerrel.

  

 

Ez pedig az előbb említett, a ’80-as évek második felétől rendszerbe állított R-417 Baget M, mobil tropo rádióállomás, Kamaz 43101-re szerelve. A mikrohullámú, digitális adatátvitellel 150-200 km-es távolságot lehetett áthidalni, a frekvencia 4,5 GHz körül mozgott két tartományban. A csőtápvonalak belső felülete ezüsttel volt bevonva, és szárított levegővel biztosították bennük a túlnyomást.

    

  

A bunker felé vezető, enyhén emelkedő út mellett található ez a két külső szenzor. A mini kupola alatti jelezte a védett objektumban az atomrobbanás következtében fellépő Gamma-sugárzást, a közelében levő nyomásérzékelő pedig - értelemszerűen – a hirtelen légnyomásváltozást. Egy nukleáris robbanás esetében nemcsak a lökéshullám tudott hatalmas pusztítást végezni, hanem az utána keletkező vákuum is. Ha ilyenkor nem zárnak a bunker levegő-ellátó, szellőztető rendszerének pneumatikus szelepei, a belső levegőt (amúgy is túlnyomás van) az éltető oxigénnel együtt valósággal kiszippantja a kinti hirtelen nyomáscsökkenés. Egykor négy ilyen érzékelő volt elhelyezve a bunker körül.

 

 

A bunker-domb tetején levő épületnek több funkciója volt. Egyrészt ebben tárolták az objektum műszaki eszközeinek tartalék alkatrészeit, felszereléseit, különféle berendezéseket. A kiugró épületszárnyban van a fotón is látható rakodóakna, ezen keresztül mozgatták a nehéz és nagyméretű tárgyakat, gépeket. A bunker friss levegővel történő ellátását biztosító beszívó csövek is ebben az épületben találhatók, nem véletlenül vannak a fémráccsal fedett falnyílások.

 

Az épületnek ugyanakkor álcázó szerepe is volt. A felszínen kialakítottak a rádiórendszer „replikáját” üres műanyag csövekkel, melyek a tornyokhoz vezettek. Ezek az ál „tápvezetékek” 1-1,5m magas konzolokon futottak az épület és az antennatornyok között. Az ellenséges légi felderítés számára így egyértelműnek tűnhetett, hogy az épületet kell támadni, és így minden bizonnyal elég egy jóval kisebb hatóerejű fegyver is a lerombolásához. Mivel a 20-25 m magas antennatornyokat nem lehetett elrejteni, legalább igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy az objektum lelke, a rádióállomás, egy felszíni épületben van.

   

 

Az egyik torony talapzatán néhány éve felállították egy R-404 típusú rádió antennáját, de ez eredetileg természetesen nem itt volt. A BARSz állomások a vezetékes összeköttetésen kívül ilyen rádiórendszeren keresztül is kommunikáltak a magasabb szintű katonai vezetési pontokkal. (Galgamácsán is sokáig láthatók voltak az ilyen antennák a DK-i tornyon Nagytarcsa irányába állítva.)  A talapzaton még megvannak a ledugózott tropo tápkábelek kiállásai.

 

 

Folytatás következik majd a föld alatti résszel.

 

Előzmény: hadsz (20126)