oscarsevilla Creative Commons License 2018.06.01 0 0 5812

Nem hiszem, hogy túlértékelted volna a Tour de Alps-ot, továbbra is azt mondom, hogy hozta magával az ottani formáját Pinot, és az utolsó napig nagyon jól ment a Girón.

 

A mai mezőnyben nagyon sok a hasonló képességű hegyi menő, közülük Pinot az egyik, az pedig, hogy közülük ki lesz dobogós, és ki "csak" top10-es, sokszor csak nagyon kevésen múlik. 1-1 gyengébben sikerült nap dönt.

 

Azt gondolom, Pinot a végéig jól osztotta be az erejét, és a Finestre szakasz után a harmadik volt összetettben, Froome és Domoulin mögött, amit megtartani szerintem remek eredmény lett volna. Más kérdés, hogy a Cervinián elveszett 3 hét munkája, mind Pinot, mint a teljes csapat részéről. Szomorú, de tovább kell lépni.

 

Ha meg tényleg betegen versenyzett az utolsó héten, akkor főleg le a kalappal előtte, hogy így kitartott. Aru olasz létére hagyta a picsába az egészet, és végig sem ment, ehhez képest Pinot... Nagyon becsülöm, hogy ezt megcsinálta!

 

Ezzel együtt szerintem át kellene gondolnia, hogy hogyan, milyen célokkal versenyez a jövőben Pinot.

 

Virenque a fénykorában többször volt dobogós a Touron, de erre valahogy senki sem emlékszik, csak a 7 pöttyösére. Persze nála a Festina-ügy keresztbe vágta a karrierjét, az meg egy jó kérdés, hogy utána, azonos orvosi háttérrel, tudott volna-e versenyképes lenni Ullrichkal, Armstronggal, vagy csak ennyi maradt benne.

 

Ezzel együtt, rá mindenki emlékszik, ő a nagy Risár, pedig a karrierje második felében közel sem volt már olyan szinten a hegyeken, mint ahol most Pinot. Mégis nyert még 5 pöttyöst a Festina-ügy után is.

 

De mondhatnám Voecklert, aki kvalitásait tekintve szintén jóval Pinot mögött van, mégis nyert ő is pöttyöst, amire mindenki emlékszik.

 

Pinot jó az összetettben, Touron is volt már kiemelkedő eredménye. De a dobogójára csak talán, a többi top10-es eredményére viszont alig elékeznek.

 

Arról nem beszélve, hányszor nem jött neki össze. Hol egy betegség, hol a pavés szakaszok, hol a nagy meleg, többször volt olyan, amikor nem a tudásának megfelelő helyen zárta a Tourt. De ha még ezt meg is csinálja, akkor a negyedik, hatodik helyeit éppen úgy elfelejtenék elég hamar.

 

Az Alpe d'Huez győzelmét viszont szerintem senki sem feledi.

 

A pöttyös az más. Azt úgy is meg lehet nyerni, ha a pavés szakaszokon, vagy egy oldalszeles sík napon perceket kapsz. Meg belefér még az ilyenek mellett is 1-1 gyengébb nap a hegyi szakaszokon. Szakaszt pedig Virenque-s szökésből is lehet nyerni, mint Virenque a Ventoux-n, vagy mint éppen Pinot a d'Huezen 2015-ben.

 

Az idei Touron - feltéve persze, ha a betegsége után versenyképes állapotba tudják hozni... - én mindenképp megpróbálnám a pöttyöst. Aztán a jövőben is ebbe az irányba mennék el a helyében, egy párizsi dobogó pöttyösben szerintem emlékezetesebb, mint egy tökéletesen végigcsinált 3 hét utáni ötödik hely összetettben.

Előzmény: D.I. szm (5811)