Törölt nick Creative Commons License 2018.05.28 0 0 1150

John D. Bengtson egyik legújabb műve alapján mégis van rokonság a baszk és a kaukázusi (pontosabban az észak-kaukázusi) nyelvek között:

 

https://www.academia.edu/35486614/Basque_and_Its_Closest_Relatives_A_New_Paradigm_annotated_December_2017_?auto=download&campaign=weekly_digest

 

A baszk - kaukázusi nyelvrokonságot egyébként már korábban felvetették nyelvészek, de az utóbbi 2-3 évtizedben inkább elutasították, mondván, hogy nincs tudományos alapja, nem bizonyítható stb.

 

Ezek szerint talán mégis.

 

Bengtson hipotézise szerint egyébként a baszk csak az észak-kaukázusi nyelvcsaláddal rokon, a dél-kaukázusi kártvél nyelvcsaláddal, ahová pl. a legtöbb ember által beszélt kaukázusi nyelv, a grúz tartozik, nem.

 

Egyébként azt már Quiles is fölvetette a blogján, különféle nyelvészek és őstörténészek munkáira hivatkozva, hogy a baszk és a szintén nem indoeurópai ibér nyelv őse a neolitikus migrációk során a Közel-Keletről kerülhetett az Ibériai-félszigetre kb. a Kr.e. V. évezred környékén.

 

A Közel-Keletet őstörténeti kontextusban tágabban kell értelmezni, mint a napi politika szempontjából, őstörténeti - ősnyelvészeti - népességgenetikai szempontból a Kaukázust és Anatóliát is ide számítják.