agyarka Creative Commons License 2018.05.26 -1 0 60528
Üdv! Havi 40e villanyszámla átlagosan jó tájolással kb. 40 panel ami nagyjából 71m2 helyet foglal. Pontosabb számoláshoz régió, dőlés, tájolás ismerete szükséges. Kiindulásként nézd meg: - Jelenleg rendelkezésre áll az ingatlanon 3x16A, - van összesen 71m2 hely a 2 tetőn ( kb. Fele- fele), - árnyékmentesek, tetőnként egyforma tájolásúak? Amennyiben a betáp nem megfelelő, akkor hálózatbővítés és nagy eséllyel szabványos mérőhely kialakítás szükséges. Ekkora rendszerhez az inverter már biztosan 2 MPPT kezel, tehát a két tető lehet eltérő tájolású. Árnyék, vagy tagolt tájolás esetén megfontolandó a panelenkénti optimalizáló ( Maxim panelek + hagyományos inverter, Tigo optimalizálók + hagyományos inverter, SolarEdge rendszer, esetleg Huawei optimalizáló + Huawei inverter). Hagyományos inverterek között az egyik legjobb a Fronius. Napelem panelek közül én a legolcsóbb nevesek pártján vagyok, a minél gyorsabb megtérülés miatt. A cellák nagyon nagy részét úgyis csak pár gyártó készíti. Persze én könnyen beszélek, nálunk szerelés szempontjából mindegyik rendszer könnyen és biztonságosan megközelíthető. A tűzvédelmi előírások miatt fontos, hogy az inverter és a mező távolsága, kedvezőtlenebb esetben tűzvédelmi leválasztó távkapcsoló beépítése szükséges. Amennyiben az épületen van villámvédelem és a panelektől nincs meg a védőtávolság, akkor azokat is bele kell vonni. Németországban a napelemes rendszerek fokozott villámveszélye miatt 10 kW feletti rendszer kötelező eleme.
Előzmény: seez (60525)