agyarka
2018.05.26
|
|
-1 0
60528
|
Üdv!
Havi 40e villanyszámla átlagosan jó tájolással kb. 40 panel ami nagyjából 71m2 helyet foglal. Pontosabb számoláshoz régió, dőlés, tájolás ismerete szükséges.
Kiindulásként nézd meg:
- Jelenleg rendelkezésre áll az ingatlanon 3x16A,
- van összesen 71m2 hely a 2 tetőn ( kb. Fele- fele),
- árnyékmentesek, tetőnként egyforma tájolásúak?
Amennyiben a betáp nem megfelelő, akkor hálózatbővítés és nagy eséllyel szabványos mérőhely kialakítás szükséges.
Ekkora rendszerhez az inverter már biztosan 2 MPPT kezel, tehát a két tető lehet eltérő tájolású.
Árnyék, vagy tagolt tájolás esetén megfontolandó a panelenkénti optimalizáló ( Maxim panelek + hagyományos inverter, Tigo optimalizálók + hagyományos inverter, SolarEdge rendszer, esetleg Huawei optimalizáló + Huawei inverter).
Hagyományos inverterek között az egyik legjobb a Fronius.
Napelem panelek közül én a legolcsóbb nevesek pártján vagyok, a minél gyorsabb megtérülés miatt. A cellák nagyon nagy részét úgyis csak pár gyártó készíti. Persze én könnyen beszélek, nálunk szerelés szempontjából mindegyik rendszer könnyen és biztonságosan megközelíthető.
A tűzvédelmi előírások miatt fontos, hogy az inverter és a mező távolsága, kedvezőtlenebb esetben tűzvédelmi leválasztó távkapcsoló beépítése szükséges.
Amennyiben az épületen van villámvédelem és a panelektől nincs meg a védőtávolság, akkor azokat is bele kell vonni.
Németországban a napelemes rendszerek fokozott villámveszélye miatt 10 kW feletti rendszer kötelező eleme. |
Előzmény: seez (60525)
|
|