zergezaba Creative Commons License 2018.05.25 0 1 128

Rövid esetleírás:

Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan 1/4 - 3/4 arányban egy elbirtoklási per tárgya.
Az 1/4 arány tulajdonosa 1955-ben elhunyt, tőle a testvére örökölte a tulajdonrészt.
A 3/4 tulajdonosa 1995-ben eladta a tulajdonrészét.
Az 1/4 rész tulajdonosa 2000-en meghalt, azonban a hagyatéki leltár nem tartalmazta ezt a résztulajdont, mivel annak tulajdonjogát csak 2007-ben! jegyezte be a földhivatal a már elhunyt! javára.
Az elhunyt örököseként erről a hagyatékrészről nem tudtam, arról csak akkor szereztem tudomást, amikor a 3/4-rész tulajdonosa 2012-ben elbirtoklási pert indított az elhunyt! ellen, és a bíróság a felperest hiánypótlásra utasította - azaz az elhunyt helyett annak örököse perbevonását írta elő. Ekkor a felperes póthagyatéki eljárást kezdeményezett, és csak ekkor szereztem tudomást erről a résztulajdonról.
A póthagyatéki eljárás nemrég lezárult, a közjegyző a hagyatékot átadta és a földhivatal a tulajdonjogomat bejegyezte.
Most fog folytatódni a bírósági eljárás, amelyben a felperes arra hivatkozik, hogy az ingatlant több mint 15 éve folyamatosan birtokolja, arra kölcsönt vett fel és modernizálta.

Jogosan hivatkozhatok-e arra, hogy önhibámon kívül nem élhettem tulajdonosi jogaimmal (lévén hogy csak most váltam ténylegesen az 1/4-rész tulajdonosává)?

Hivatkozhatok-e hasonló elbirtoklási perben hozott elutasító itélet indoklására, mely szerint " Önmagában az ingatlan használata nem vezethez elbirtokláshoz, -szükséges, hogy a birtokos alapos okkal feltételezze, sajátjaként birtokol.  Ezt a felperes nem igazolta, hhiszen a tulajdon ... tulajdoni hányadának megszerzésekor (....-ben) nyilvánvalóan tudnia kellett arről, hogy az ingatlan további tulajdoni hányadai mások tulajdonát képezik, következtetésképpen nem lehetett abban a tudatban, hogy az ingatlan egészét sajátjaként birtokolja." , illetve ugyanezen perben az illetékes  Itélőtábla határozatára, mely szerint "az elbirtokás feltételeinek vizsgálatakor szükséges a birtokló szubjektiv tudatának értékelése, nevezetesen, hogy a birtoklást sajátjaként tekintette-e. Amennyiben ez nem állapítható meg, az elbirtoklás objektív feltételeinek már nincs jelentősége (BDT 2008.1830.1) Mindebből következően a sajátjakénti birtoklás csak akkor állapítható meg, ha a birtokos nemcsak a külső megnyilvánulások szerint birtokolja a dolgot sajátjaként, hanem maga is alapos okkal feltételezheti azt, hogy sajátjaként birtokol""
Minden tanácsot, ötletet előre is köszönök.