Ahogy írtam az izmok ATP nevű valamitől működnek. Az ATP származhat zsírból és szénhidrátból is.
A laktát képződés meg attól függ hogy az izomsejt aerob vagy anaerob munkát végez.
Nincs kőbe vésve, hogy az aerob munkavégzés azaz a minimális laktát képződés csak zsír többletű munkavégzésből történhet. Ez csak feltételezés az alapján, hogy aki rendszeres edzésmunkát végez annak a szervezete adaptálódik és így működik.
Itt írnak bővebbet
http://jupiterhealth.com.au/fat-burning-profile-key-running-faster-longer/
Itt egy olyan alany a példa aki alapanyag cserében is több szénhidrátot fogyaszt mint zsírt:
http://jupiterhealth.com.au/referrers/
Én a helyedben rászánnám az egyik labor vizsgálatot egy spirometriás mérésre.
Ezen alapul:
Légzési hányados (respirációs koefficiens, RQ): egységnyi O2-fogyasztásra eső CO2-leadás.
RQ=VCO2 /VO2
szénhidrátok 1
zsírok 0,7
fehérjék 0,8
Spirometriás terheléses vizsgálat során az RQ arányt mérik és az alapján számítja a program a pulzushoz tartozó zsír illetve szénhidrát kalória értéket.