ghepard Creative Commons License 2018.05.10 0 2 8508

Kb úgy gondoltam, hogy 20-25 mp lassú belégzés, majd 35-40 mp még lassabb kilégzés. Majd újból lassú belégzés és rögtön lassú kilégzés - na és ezt így tartani akár 1 teljes órán át is. Embertpróbáló, de kivitelezhető, vonatban, otthon stb. Kezdeni gyorsabb ciklusokkal, majd fokozatosan lassítani. Úgy 5-7 ciklus után már el lehet érni az aznapi maximumot és azt tartani is lehet huzamosabb ideig. Kezdetben ez a maximum naponta növekedhet, minden nappal azonban kisebb és kisebb ütemben. A TOMT érték az úgy jön ki, hogy kilélegzel és meddig tudsz úgy lenni, hogy nem veszel levegőt még úgy erőlködés nélkül. Ezt elég naponta egyszer is megnézni. Én inkább nem ezt mérem, hanem azt, hogy hány lépést tudok megtenni egyetlen belégzéssel. Régebben azt mértem, hogy milyen messzire tudok elmenni 3 légzőciklussal. Ezt is csak melónapokkor mérem reggel melóbamenet.

 

A helyes légzés az nagyon helyzetfüggő, máshogy kellene lélegezni futás közben, ülve, állva, beszéd közben, evés közben stb stb. Ha valami baj van, akkor nagyon kapóra jön, hogy tudsz lassan lélegezni kifelé. Ez növeli a széndioxidszintet egyebek közt, nyugtat, görcsoldó meg stb stb. A gyors légzés meg a fordítottja, ezt akkor kellene használni, mikor futunk, nagy energiát adunk le stb. De az ember sokszor lélegzik így mikor stresszes de nem mozog - tehát nem ad le energiát. Ez nem jó. A stresszes, kappkodó, allergiás embernek a belégzése kb ugyanaddig tart, mint a kilégzése (vagy még hosszabb is). Ez nem jó, arra kellene törekedni, hogy a kilégzés a lehető legtöbbször hosszabb legyen a belégzésnél. Az arányt igencsak el lehet tolni akár 1:10-hez is (tehát mondjuk 1 mp belégzés és 10 mp kilégzés), de persze fokozatosan. Indulni 1:2-ről, majd 1:3, 1:4 stb. Segítség lehet, hogy szakasosan lélegzel ki - pár mp után megállítod, majd kis szünet után újból fújsz egyet, majd megállsz és kis szünet után megint fújsz egy kicsit. Így könnyedén nagyon hosszúra lehet elnyújtani a kilégzést.

 

Én alapból kb 10-15 mp-s légzőciklusokkal lélegzek. De a nap folyamán sokszor felmegyek 25-35 mp-s ciklusra is és egy kétszer még hosszabbra is. Mint írtam, képes vagyok nagyon lassú legzőciklusra is (kb 2 és fél perc), de nagyon gyorsra is (kb 5-8 egyetlen másodperc alatt). Mindkettőnek megvan a maga előnye.

Előzmény: staiger (8507)