Van autópálya, a görög A2-es, tele fizetőkapukkal, egy pihenőhellyel és nagyon kevés benzinkúttal (a pályán nincs benzinkút, le kell hajtani valamelyik városba, aztán ott vagy megtalálod a kutat, vagy nem - anyáztam már eleget emiatt). (Utoljára talán 2014-ben jártam arra, a helyzet azóta lehet jobb lett.)
A határállomás kifelé (GR-TR) elég gyors szokott lenni, kb fél óra (útlevél mindenkinek szükséges!), az autót a határon elvámolják és bevezetik a tulajdonos útlevelébe, mert kifelé csak ugyanazzal az autóval jöhetsz. (Nehogy lecseréld valami jó kis Tofas-ra). A határ túloldalán kis idő után a D110-esen folytathatod az utat Isztambul felé (legnagyobb részén 2*2 sávos, elég jó minőségű út, kivéve, ahol éppen felújítják). Menetiránnyal szembe közlekedő traktoron nem meglepődni!
Egy nap alatt (5 és 21 óra között) szerintem ez igen húzós lesz, Isztambulban alig láttok majd valamit és már rohanni kell vissza. Érdemes lenne megaludni valahol útközben (Törökországban vannak nagyon olcsó és elviselhető -kb. görög apartman- minőségű szállodák is).
Tankolni mindeféleképp Törökországban ajánlatos (a 95-ös kb. 350 Ft). Isztambulban meg nyugodtan menj be a központba, tele van parkolóházakkal, udvarokkal (OTOPARK), fizetős ugyan, de nem drága és nem kell tömegközlekedned a külvárosban hagyott autóhoz (esetleg több órán keresztül - a csúcsforgalom elég zsibbasztó).
A határon visszafelé (TR-GR) már lehet hosszabb a várakozás, mert akkor már jönnek hazafelé a törökök és lehet akár több órát is várni kell ilyenkor a határon (az esti kompot tuti lekésitek), ezért írtam, hogy érdemes aludni valahol (mi már kipróbáltuk a török benzinkutakat is).
Anno, valahol a határ után egy kisvárosban megálltunk egy autókereskedés parkolójában (éjjel 2 lehetett) és már épp elaludtunk volna, mikor jött a szomszéd benzinkutas és mutatta, hogy menjünk át az ő parkolójukba (nem kell fizetni) és aludjunk ott, mert biztonságosabb. Hajnalban, az ébredés utáni egészségügyi sétátán eléggé meglepődtünk, mert a WC-jük nagyon tiszta, és nagyon kultúrált volt (szerb ÖMV, MOL,... elbújhat mellette, a görög A2-es pihenője meg végképp).
Bocs, hogy ilyen hosszú lett!
Idén mi is tervezzük, hogy a görög nyaralás után pár napra átruccanunk Isztambulba (szállás már le van foglalva).