Carina_S Creative Commons License 2018.04.29 0 0 1928

Sziasztok!

 

Laikusként kérdeznék valamit egy alattomos és veszélyes fegyvertípusról -- !!!de bármilyen vásárlási szándék nélkül!!! -- , az időben való felismerésük és elkerülésük céljával.

 

A taposóaknákról lenne szó.

Nem szoktam fegyverekkel foglalkozni, de a legutóbb leadott és befejezett török filmsorozat (Kara Sevda) lezáró 2./130. epizódjában egy taposóakna által okozott halálesettel ért véget, és erről jutott eszembe az, hogy a Balkán országaiban, Boszniában, továbbá még a velünk szomszédos Horvátországban, és Szerbiában is eléggé sok veszélyes taposóakna és hasonló működésű alattomos, halálos fegyver maradt hátra az említett országok területén, sok esetben a magyar határzóna menti térségeikben is, ami a határzónában élőkre óhatatlan rejtett veszélyeket jelent(het).

 

Annyit utánaolvastam róluk, hogy két fajtájuk van, az egyik az, amelyik a rátaposás pillanatában robban, a másik meg akkor, amikor a rálépés után leveszi róla az ember a lábát.

 

1. Kérdés: miről lehet még időben észrevenni, ha aknamezőhöz vagy erre gyanús terület közelébe tévedt a gyanútlan ember, ha egyébként nincsen ott a veszélyt jelző katonai felirat és tábla? Az aknatelepítéskori ásásnyomokról, álcázási talajkaparási utónyomokról fel lehet-e ismerni a rejtőzködő aknákat?? Ha igen, milyen gyanús jelekről, és miként???

 

Az első esetben nincs védekezési mód, mert rögtön a rálépés pillanatában felrobban.

 

A második esetben azonban nem rögtön robban az akna, hanem csak akkor, ha leveszi róla az ember a lábát.

2. Kérdés: ha az az eset állt elő, hogy valaki rálépett egy ilyenre, de észrevette és direkt nem emelt fel utána a lábát hogy ne robbanhasson, akkor ha telefonon kihívja a tűzszerészeket a helyszín pontos megadásával, akkor van-e rá valós esély, hogy az ilyen aknát hatástalanítsák? (Pl. ha az a filmben látott eset áll fenn, hogy magát a szerkezetet sehogyan sem lehet hatástalanítani, akkor még esélyt jelenthet-e az, ha az áldozat rajta hagyja a lábát mindaddig, amíg a cipőjét a tűzszerész lerögzíti az akna nyomógombjára úgy, hogy az ne tudjon felemelkedni akkor, ha ezután az áldozat kiveszi a cipőből a lábát, mert a cipőtalpat az akna melletti földbe 40-50 cm talajmélységig szilárdan és bemozdulástól mentesen levert, és a 2-6 mm-es rögzítő huzaloknak megfelelően sűrű helyeken előre több helyen átfúrt laposvas, vagy valami hasonló leszorító eszköz az akna nyomógombján tartja a lábbelit úgy, hogy a láb cipőből való kiemelésekor is szilárdan lenyomva tartsa a nyomógombot, megakadályozva ezzel az akna láblevételkor bekövetkez(het)ő begyújtását. Pl. ha ezzel egyidejűleg a cipő talpát a talpon a láb alatt vízszintesen átfúrt vékony, 5-6 mm-es vashuzallal a talajba levert laposvashoz rögzítik úgy, hogy a cipő sarkába -- tehát ahol vastag a talprész -- vízszintesen fúrnak bele, a cipőtalp elején pedig a cipőbőrtől 10 mm-re kiálló gumitalpba -- tehát ahol a talprész vékonyabb -- függőlegesen fúrnak bele 2-3 mm-es furatokat a talp bal és jobb szélén a lábközépcsontok és a lábujjak közötti legmélyebbre taposó-rálépő ízület alatti talprészen úgy, hogy a 2-3 mm-es rögzítőhuzallal a cipő elejét teljesen az aknához szorítják le, hátul pedig a sarokrészével teszik meg ugyanezt, és utána próbálja meg az áldozat a cipő óvatos kifűzése és lelazítása után kivenni a lábbeliből a lábát.) Jó eséllyel megmenthető lehet-e egy ilyen, vagy ehhez hasonló módszerrel az aknáról még (direkt!) le nem lépett áldozat, ha közeben fegyelmezetten kivárja, amíg stabilan lerögzítik a lábbelijét az akna begyújtó gombjához???