Longvale Creative Commons License 2018.04.25 0 1 4675

"Hogyan, mi módon lehetne hozzájutni ezekhez a nem hivatalos McBain regényekhez?" - Szerintem nagyon nehezen vagy sehogy. Van ami köztük vagy 30 éve készült, s eddig kibírta...

 

"Vagy készül esetleg egy kiadó a megjelentetésre?" - Szerintem nem készül. Azt gondolom, a Gabo egy tőkeerős kiadó, s ők is abbahagyták a McBainek kiadását, mert veszteséges volt.

 

"Netán magánkiadás?" - én magánkiadáson azt értem, hogy megcsinálja valaki magának könyvformában, színes borítóval, de nem kerül kereskedelmi forgalomba (ezt bárki megteheti). Esetleg még pár példányt kinyomtat néhány barátnak (pénz nélkül). Ilyet meg úgyse tudsz megvenni (esetleg cserélned meg valami hasonlószintű könyvvel tudnál egy ilyenért). Egyébként is az ilyesmi csak úgy működik, ha személyesen ismerik egymást a felek, s nem ilyen csetelő, kamuneveken neten üzengető fórumokból.

 

"E-book?" - egy "csak" ebook kiadás eleve őrültség, jogdíjat ugyanúgy kell fizetni (min. 1000-1500 dollár). Az első tíz vásárlóból egy alapból feldobja valami torrent oldalra, hogy "más is olvashassa". Az egész ebook kiadás abszolút veszteséges copyrightes könyveknél, csak a papírkiadás mellett létezik, színesítésként. Ettől csak az nagyobb hülyeség, hogy ingyen feldobálni ezeket a netre, hisz ahogy említettem, ha már 20-30 évet kihúztak eddig ebben a formában, úgy miért lenne most az a pont...

 

Egyébként azoktól is több McBain-regény lehet magyarul, mint amit a listán felsoroltam (nyilván hatvan feletti a számuk). Ugyanis több könyv végén vannak ajánlók, ahol magyar címen hivatkoznak más regényekre. Mellette egy másik hasonló ajánló, amiről tudom, hogy le van fordítva, valóban azon a címen. Viszont csak azokat tudtam belevenni a listába, amiket: vagy én láttam, vagy szavahihető ember mondta, hogy az kész van, vagy küldtek nekem pár oldalt a könyv elejéről (ez a 3 dolog valamelyike adta a listát). Lehet még ilyen 87-es körzetes regény is, meg más is. Pl. az egyik végén a Matthew Hope sorozat 11. regénye, a Volt egyszer egy kislány címűt ajánlja, s mellette a Zsaruszerelem c. regényt, amiről meg tudom, hogy meg van magyarul (így van esély rá, hogy a Hope-regény is megvan magyarul, csak eddig nem láttam vagy más forrásból nem tudok róla).

 

 

Ja el is felejtettem: valószínűleg egy fokkal kerülhetsz bentebb ez ügyben Gyulus, hogy belépsz majd abba a krimiklubba, amit egy cimborám készül alapítani már közel egy éve (legalábbis, ha végre meg is alapítja). Nagyritkán szokott ide is beírni.

 

Előzmény: Gyulus72 (4674)