koviati# Creative Commons License 2018.04.25 0 3 512

Milyen fegyvert vásároljak, ha IPSC-t szeretnék lőni?

 

Gyakran lehet olvasni ezt a kérdést, ezért leírom a saját véleményemet ezzel kapcsolatban.

Szerintem használt fegyvert érdemes venni, méghozzá a következő típusokból: Glock 17 (19), XDM 4.5; CZ75 (75B, SP-01, Shadow). Ezeket 70.000 – 180.000 Ft között meg tudod venni használtan, állapottól függően.

A csövük gyakorlatilag 70.000 – 100.000 lövést kibír. Mivel nagyon kevés hazai sportlövő lő ennyit, és főleg nem ezekkel a típusokkal, így a cső élettartamát tekintve nagyon ritkán lehet vele gond. A belsejét viszont gyakran szeretik reszelgetni, de kb. 30.000 Ft-ból ki tudod cserélni a teljes belső részt (cső, tok, szán kivételével), így nem kell félned attól, hogy egy folyton akadályos lesz a fegyvered amiatt, hogy az előző tulaj megmókolta.

Ezek további előnye, hogy itthon elég jó az alkatrész és felszerelés ellátottságuk, így könnyen tudsz hozzájuk tokot, tártartót és pótalkatrészt beszerezni.

A fent említett típusok mindegyike alkalmas a Magyarországon két legaktívabb IPSC divíziójában való indulásra (Production, Standard), valamint egy adapterrel felszerelve az új Production Optic divízióban is. (Igen, Open divízióban is lehet ezekkel a fegyverekkel indulni, de ritka az ilyen fanatikus ember).

Ha meg van a választott fegyver, lőj vele sokat, és mellette próbálj ki annyi más típust, amennyit csak tudsz. Keresd meg azt, ami a legkényelmesebb neked, és megfelel annak a divíziónak, amiben versenyezni szeretnél, majd vegyél abból a típusból egy újat.

 

Kovács Attila

IPSC Hungary

Régió igazgató