Second Brick Creative Commons License 2018.04.24 0 0 145878

"Nem értek ehhez, mi a lényege? Keresnek egy qnagy prímszámot, vagy mi? Ki ad ezért pénzt vagy sört?"

 

Nem. A bitcoin úgy keletkezik, hogy bányásznod kell. A bányászat meg nem áll egyébből, mint hogy a bitcoin tranzakciókat "könyveli" a géped. Ha egy adott mennyiséggel megvagy, akkor a rendszer ezt úgy jutalmazza, hogy x mennyiségű bitcoinnal "fizet" neked. Természetesen a valóságban a fizetséged sok heti munka után 1 bitcin töredéke lesz csak. Annál is inkább, mert a coinok száma véges, összesen 21 millió darab. Minél jobban közelít a rendszer a 21 millióhoz, annál több munkát kell végezni adott mennyiségű coin elnyeréséhez. 

 

Ebből önmagában pénz nem lesz, csak egy megugrott villanyszámla, azonban a jó hülyék itt is résen álltak és elkezdtek a reálgazdaságból pénzt pumpálni a rendszerbe, ami magyarul annyit tesz, hogy a virtuális fizetőeszközökért valóságos forintot, dollárt, turgikot, guldent vagy rubelt adtak, ami így már képviselni kezdett némi értéket is. A nyerészkedők pedig felhajtották a bitcoin árát, ami ahhoz vezetett, hogy még több hülyét vonzott a szisztéma és az egész elkezdett egy piramisjátékra hasonlítani. Aki korán befektetett, az azon találta magát, hogy az olcsón megvásárolt, megtermelt bitcoinjára kereslet indukálódott, még hozzá vagyonáron. 

Ha pl. vett bitcoint 10 USD-ért valamikor 2012-ben, az mára 10 ezer USD-t ért, legalábbis ennyiért tudta tovább adni. Akár a reáltőzsdén egy veszett jó papír. Tekintve, hogy sok majom volt, aki sokat fektetett be, így sok lett olyan is, aki ezen meggazdagodott. 

Ez persze olaj volt a tűzre, a nem túl sok hülyéből mára rengeteg hülye lett és a btc (bitcoin) árfolyama az egekbe szökött, az "amíg lószar van, veréb is van" című alapigazság okán.  

Az hülyeség, amit jahno állít - köze nincs a dologhoz - mert nem csak taxit, sört vagy pizzát vehetsz ezen a szaron, de a bitcoinodat beválthatod jó magyar forintra is. 

Kereskedhetsz is vele, ahogy egyesek teszik, vagy például kifizetheted a külön bejáratú, profi  bérgyilkosodat, aki a világ túlfelén él és ott teljesíti a megbízásaidat. Így a bankrendszer kikerülésével, nyom nélkül tudsz mozgatni komolyabb pénzösszegeket. Ezt meg az alvilág valamiért nagyon imádja.

 

Előzmény: DMA (145872)