Desert Rat Creative Commons License 2018.04.21 0 0 314

Már egy hónapja nyúzom a GD-77-et. A megrendelésre válaszul CsingCsangCsung úr azt írta emailban, hogy 12 nap múlva várható a kézbesítése, amihez képest másnap délelőtt érkezett a Royal Mail és átadta a küldeményt - minden bizonnyal van helyi raktáruk (ergo: no vámkezelés, no késés). Persze illedelmesen angol dugójú tápegységgel küldték, ami nem gond mert a világ sokszínűsége miatt a fontosabb típusú konnektorok mind fellelhetőek nálam, a 120V is, egyedül a 60Hz ami most hiánycikk, illetve csak 50.

 

A GD-77 tápegysége trükkösen 12.5V mert nehogymá' 12V legyen, de kipróbáltam és megy 12-ről is normálisan (tulajdonképpen a UV5-R  10V-os tápja is egy anomália - abba nem merek 12-őt dugni, de majd 3 diódát sorba vele és nem lesz gond. (utazáshoz nem lehet egy tucat tápegységet vinni)   Egy tipp a Motorola GP tulajdonosoknak, hogy a töltője kiválóan megy a laptop tápról (19V) ami meg úgyis van - talán cészerű is lenne egy 19/12V-os átalakító (7812 - hatásfok itt nem számít :-)), amivel az összes  többi bigyó tápegysége is kiváltható - ez majd a következő project lesz.  A kínai mérnökök sziszifuszi erőfeszitéseket tesznek a firmvare fejlesztésére, de egy vacak órát képtelenek belekonstruálni, ami nekem gyakran jól jönne. Ebben a GD-77-ben FM műsorvevő sincs, de ezt a jelen pozícióm szerint kifejezett előnyként könyvelem el.

 

 

Ami kifejezetten nem tetszik benne, az az akku, amely lehetne nagyobb is, 5-10mm plusz vastagság semmiben sem akadályozna, így egy kicsit hamar merül. A kínai szépérzék áldozata lett, hogy a rádiót a talpára letéve kissé előre dől és könnyen fel is borul, a töltőbe való behelyezése túl bonyolult, egy sínre kell betolni ahelyett, hogy csak beledobnánk a kávába oszt jónapot. Így viszont elölről nézve mintegy lebeg a töltőben, és a töltésjelző led is szépen világít egy teljesen fölöslegesen széles műanyag csíkon keresztül, teljesen fölöslegesen nagy fényerővel.  De legalább az Baofeng mikrofon belemegy és működik is vele, ami egy csoda.

 

 

Regisztráltam a DMR-úristennél, amire küldtek egy kódszámot, hogy az én vagyok ezentúl, és a brandmeisterre is regeltem. Ha megnyomom a PTT-t, akkor a weblapon látom, hogy megnyomtam a PTT-t és még S fokozatot is közöl.  Leginkább nem nyomom csak hallgatom mit beszélnek, reggel és este van rá esély, amihez a lakás vagy az udvar meghatározott pozíciójához kell állnom, mert egyébbként azt hallom, hogy blublahooorikdimusa..prutty...grrr, viszont jó pozícióban szép kristálytiszta robothang, jobb mint a mobil telefonomon. Azt hiszem fel kell raknom egy 70 centis antennát a 9RUE-ra irányítva. 

 

Nagy bukta nem lehet a rádió, mert analógban is megy, és 2 év múlva veszek egy másikat is negyedáron.  Addig is hallgassunk kínai operát: https://www.youtube.com/watch?v=zHPegoquV5I

 

 

 

Előzmény: Desert Rat (312)