kitadimanta Creative Commons License 2018.04.20 -3 1 11761

"Pár óra alatt görgették fel fahengerek rákötözésével a Nílustól egészen Hufu piramisáig."

Igen, pár óra alatt... Kiszámoltad már, mennyi idő állt rendelkezésre egyetlen kő végleges helyrekerüléséig?

Segítek: max 2,5 perc.

Ennyi idő alatt kellett kifejteni, kifaragni, elszállítani a kőbányából, berakodni a hajóba, elvitorlázni vele a Níluson, kirakodni, elvinni a piramisig, fel a rámpán, majd a helyére tenni. Ahhoz, hogy a 2,5 perc 20 éven át minden nap 14 órán keresztül folyamatosan tartható legyen, legalább 2350 párhuzamosan dolgozó csoportra volt szükség minden munkafázisnál. (Ha egy fent vázolt folyamat egy hetet vett igénybe, ha ennél többet, akkor arányosan változik a 2350, és akkor is, ha egy-egy fázis nem azonos időt vesz igénybe.)

Add hozzá a logisztikai, kiszolgáló személyzetet, a munkavezetőket, írnokokat, hírvivőket, (útépítők, fakitermelők, szállítók, hajósok, hajóácsok, vitorlakészítők, szakácsok, orvosok, élelmiszer-szállítók, vízhordók, ércbányászok, szerszámkészítők, élezők, kötélkészítők, s egyebek)

Ha mindezeket összeadod sok-tízezres, ha nem százezres létszámmal kell kalkulálni.

Mindemellett a katonaságot, papságot, uralkodó réteget, közigazgatási- és más feladatokat ellátókat is el kellett tartani.

Sőt, ezzel párhuzamosan más építkezések is folytak az országban, amit szintén számításba kell venni...

Egy néhány milliós országnak (nax. Pest megyényi lakosság) ez a feladat az akkori termelékenység mellett megoldhatatlan feladat lett volna.

 

 

 

Előzmény: fitosi (11760)