A kis "u" alakú alkatrész egy vasmag, amit egy elektrotekercs mozgat. Ennek a feladata hogy az exponálás pillanatában egy kis kart mozgatva megakasszon egy fogaskereket. A fogaskerék pozíciója határozza meg a blende aktuális átmérőjét. Ha a kis kar lassabban mozdul mint kellene, a fogaskerék tovább pördül, a blende szűkebb lesz az optimálisnál és a kép alexpos lesz. Ezt leginkább a kis vasmag felmágneseződésével, vagy szorulásával magyarázzák.
A helyzet az, hogy én már többször javítottam a gépemet. A csiszolgatás csak ideig-óráig oldotta meg a problémát. Sőt! mivel van egy régi K100D-m, aminek más baja is van már és kiderült hogy abban az egész rekesz mozgató mechanika azonos a K50/K500-ban találhatóval, kicseréltem a kis tekercset vasmagostól a K100D-ből kivettel. A K100D-vel 47-ezer felvétel készült hiba nélkül, de az alkatrészt áttéve a K-500 néhány hét! elteltével ismét produkálta a jelenséget. Én ebből azt a következtetést vonom le hogy nem a tekercs és a vasmag okozza a hibát!
Viszont A K100D-t szétszedve feltűnt valami: a kis kar, amit a vasmag mozgat, a K100D-ben rendkívül könnyen mozog, a K-500-ban mintha végpozícióban letapadna. Egy pisit meg kell pöccinteni hogy a kis rugó átbillentse. A jelenség olyan, mintha valami besűrűsödött kenőanyag okozná a hibát. És láss csodát: egy tűhegynyi csepp kontakt spray a kis kar forgáspontjára ás a jelenség megszűnt! Viszont sajnos ez is csak néhány hónapig tartott.
következtetés: szerintem vagy nem megfelelő kenőanyagot használtak, vagy nem is kellene hogy ott kenőanyag legyen, csak valahogy oda került, ez okozza a hibát. Hogy miért működik jobban ceruza akksival? A lítium akku feszültsége 7,4V, a 4db AA akku kb 5V. Ha AA akkuval használod a gépet, a hangján is hallatszik hogy kissé lelassul. A sorozat sebessége is kisebb lesz. Feltételezem higy a blendét mozgató motor is kicsit lassul és ez talán elég ahhoz hogy a kicsit letapadt karnak legyen ideje a dolgát végezni! Az biztos hogy ha bármikor próbaként beleteszem a gépbe a lítium akkut, azonnal produkálja a hibát. AA akku vissza és a hiba megszűnt!
Bocs, kicsit hosszú lett...