Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.13 0 0 2215

No tisztázzunk valamit, "kolléga".

Mindenki tudja, hogy a gyári adatok nem igazán komolyan vehetőek.

(Mit is mondtam? "a mondjuk 1988-as és a 2018-as közt gyártott konvektorok valós hatásfoka inkább 80 százalék feletti")

De ordenáré nagy, 30-40 százalékos eltérések sem jellemzőek.  Ezért is írtam hasonlatnak az autók gyári fogyasztását...

Tudjuk azt is, hogy kb annyira lehet komolyan venni a kondenzációs kazánok "ideális" 110 százalékos (bár a számokkal és számítási módszerekkel sokat lehet bűvészkedni), és legrosszabb esetben mérhető 88-92 százalékos hatásfokát, mint a konvektorok 93-94 százalékos hatásfokát.

Te max 70 százalékot írtál. Én meg 80 százalék feletti értéket egy átlagos, jól karbantartott konvektorra, amit egy képzett, FÉG-es szerelő lazán ki tud belőle hozni...

 

Érdekes módon észérvekkel újfent nem cáfoltad meg azt, hogy a kondenzációs kazán mikor milyen körülmények közt működik tényleg jó hatásfokkal, és mikor nem. Pedig ott van a 2206-os hozzászólásomban leírva, közérthetően. Csak értelmezni kéne, és logikus, érvelésen alapuló választ kéne adni rá.

 

 

Írod:

"Mérni szoktam a szememnek hiszek!"

 

Rendben. Mondjuk gázkonvektoroknál írd le a mérési metódust, a mérést végző műszereket és azok beállítási specifikációit, azt, hogy miféle számításokat végzel el egy-egy konvektor hatásfokvizsgálatánál.

A gyártók sokmilliós berendezéseken végzik a hatásfok vizsgálatokat!

Vigyáááá... forrasztó cuccal, csőfogóval, co mérővel és ilyesmikkel nem lehet hatásfokot mérni... :)))

Tudod, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. :)

 

Még valami. MUTATOK EGY saját PÉLDÁT.

Nekem is kondenzációs kazánom van a teljesen felújított házamban, mert csak azt rakhattam fel. Új padló+radiátor fűtésrendszer, új fűtésvezérlés, 15 cm (van ahol 20cm) homlokzati hőszigetelés, triplaüvegezésű ablakok, 20 cm lábazati szigetelés...stb.  Nálam 210 nm-re meleg-vízzel együtt nem átalányban télen max 36 ezer volt a számla úgy, hogy átlag 23.5 fokot tartottunk.

Egy jó barátomnak- kollégámnak 165 nm-re ugyanolyan márkájú és típusú készülék régi háznál, régi ablakokkal, régi vezetékekkel és régi lapradiátorokkal 22-fokos beállításnál 50 akárhány ezer.

Nálam a padló max 35, a radiátor max 50 fokon üzemelt, nála meg a radiátor minimum 60-on.

EZÉRT IS mondja mindenki azt, hogy az jó hatásfok eléréséhez alacsony fűtővíz-hőmérséklet, jól megépített rendszer, és kiváló hőszigetelés is kell.

 

AMIBŐL KIINDULT A BESZÉLGETÉS. Egy fórumozó megkérdezte, hogy érdemes-e az amúgy tökéletesen működő gázkonvektorait lecserélni, s ha igen, akkor  milyen készüléket vásároljon, hogy évtizedekig ne kelljen a készülékkel foglalkoznia. Erre mondták mások is, és én is, hogy maradjon a konvektor, de csináltasson egy jó hőszigetelést, cseréltessen nyílászárókat.

MEGÉRTEM, hogy Te abban vagy érdekelt, hogy inkább kezdjen bele egy nagy épületgépészeti beruházásba, ám a kérdező nem azzal jár jól. És ha valamikor gépészetet is modernizálni akar, akkor pl Mika6-os kondenzációst akár a konvektorok helyére is felrakathat...

 

Előzmény: Törölt nick (2214)