Az egyenletben olyan sok az ismeretlen, hogy foglalkozni sem érdemes vele. Legalábbis az egyenlet megoldásával.
Részenként viszont elég sokat lehet róla beszélni, és szerintem érdemes is.
A test vagy jó vagy nem. Látatlanban nem veszünk hajót. Ez egy alap tétel. Nem kötelező betartani. Ha mégis zsákbamacskásat akarunk játszani, akkor is talán lehet szerencsénk. Akkor már inkább lottózzunk, és a nyereményből vegyünk egy újat. Néha pedig még ingyen is ki lehet fogni tök jó hajókat. Vagyis ha akarod vedd meg, aztán ha nem jött be, akkor veszel egy másikat. Ezt meg rásózhatod egy palimadárra dupla áron. Sokan csinálják így.
A kötélzet nem tétel. Persze fontos részlet és el lehet rontani, meg lehet túl drágát vagy használhatatlant venni, de alapvetően az összköltségvetésben elenyésző.
A rudazat, svert, kormány stb Az már annál inkább számít. Néha darabra sincs meg. Máskor meg megvan, de minek. Javításuk, ha lehetséges, akkor nem drága. Pótlásuk legtöbbször drága. Simán belekerülhet annyiba amennyiért a hajót vetted. Egy törött fa árboc vagy egy megroppant alu az nagyjából olyan mint ha nem is lenne. Egy ritka hajótípusnál svertet, kormányt pótolni használtból és gyáriból elég nehéz. Legyártatni vagy legyártani meg lehet próbálni. Inkább saját kézzel lehet megfizethető alternatíva. Amennyiben sikerül.
A vitorla is elég fontos részlet. Egy vadiúj vityót is 15 másodperc alatt nullába lehet gyalázni a legnagyobb jó szándék ellenére. Én mondjuk lehet, hogy akár kb egy alig használt alsógatyával meg egy fél pár likas zoknival is elevickélek még, mert imádom a kihívásokat. Mások meg az új vitorlájuk szabásakor azon variálnak, hogy kit bízzanak meg vele, aztán egy menő külföldi cégtől megrendelik a legmodernebb anyagból, de arra is képtelenek, hogy rendesen felhúzzák. De ez nem is meglepő, ha végignézünk egy kikötőben, és látjuk a nem megfelelően kikötött hajókat egymás mellett sorakozni.
Én viszont szeretem, tisztelem a lelkes, motivált kezdőket. Nem összekeverendő az igénytelenséggel.
Ami a héten nálunk történt az felháborító, vérlázító. Nem tartozik szorosan ide, és hosszú sztori. Ennek ellenére van némi átfedés.
Röviden ennyi a véleményem.
Remélem értékes. Nem vitaindítónak szántam.