TamásD Creative Commons License 2018.04.05 0 0 106

Nem, igazán nem lenézés és ne sértődj meg. Mindenki mondja el a maga gondolatát, legfeljebb nem ért egyet a másikkal. 

Amit te mondasz, az az integratív medicina, és igenis lenne helye az orvoslásban, sőt már próbálkozások is vannak rá. De igazi megoldás még nincs.

 

"Ha összeülnének a hagyomanyos orvosok es a természetgyógyászok akiknek voltak eredményeik a daganatos betegségek kezelésében és meg tudnának egyezni hogy együtt, egymást segítve dolgoznának akkor abból a beteg nyerne a legtöbbet." 

 

A baj az, hogy nincs mit összehasonlítani. Amíg mondjuk egy onkológus a nagyszámú betegen, kontrolláltan végzett vizsgálatok alapján meg tudja mondani, hogy xy betegségben az xy gyógyszer hat vagy nem hat, addig a természetgyógyászatban nincsenek vizsgálatok, illetve csak tapasztalati eredmények vannak: Marika néni azt mondta, hogy jobban van, meg Feri bácsi meggyógyult. Ez alapján a természetgyógyászok a maguk tapasztalatai alapján kialakítják, hogy mit tartanak jónak és azzal foglalkoznak. De ez messze nem egységes, ha összeülne egy ilyen társaság, akkor valószínűleg mindenki a maga csodagyógymódját javasolná a klasszikus orvoslás kiegészítőjeként. Ki tudna igazat tenni?

Ezzel rendszerszinten nem lehet mit kezdeni, nem objektív, nem lehet azt mondani, hogy ez a gyógyszer mellé tegyünk ilyen növényt, és akkor az biztosan jobban fog együttműködni. Még ha egy adott orvos hisz is a természetgyógyászatban, amíg az rendszerszinten nem befogadott, nem alátámasztott - nem finanszírozott -, addig a rendelőben az orvos nem ajánlhatja a természetgyógyászati szereket, mert hivatalosan kuruzslásnak minősülne.

 

Természetesen elindultak folyamatok, vannak már olyan táplálékkiegészítők, amikben orvosilag is elismert hatóanyag van - noha ilyen papíron ugye nem is lehetne, mert akkor már gyógyszernek kéne hívni -, amikkel már történtek "rendes" vizsgálatok, de...

 

 

 

Előzmény: tinkin (105)