Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 0 1 59836

Akkor egy kis talány a napkollektorunkról.

2x20 csöves db rendszerünk van,a db tartály a tetőtérben fagymentes helyen. Kb 7-8 éve van fent a rendszer, eddig hibamentesen működött, pontosabban kétszer kellett a db tartálynál tömítést cserélni meg kicsit módosítani flexibilisebbé tenni, mert ahogy tágultak a csövek elnyírták a tömítést. Illetve egyszer az elején egy szivattyút. A rendszerben van 1.5 baros biztonsági szelep, rendesen működik, most néztem meg, közvetlenül fent a db tartály csonkján.

Bevallom, hónapok óta rá se néztem, termel nem termel mit csinál. Oka, hogy télen amúgy is megy a kazán a hmv-t fűtve, meg sokszor borús idő is volt - na meg én is elfelejtettem, pedig szoktam nézni időnként hogy áll mit csinál.

A hét elején ránéztem, kíváncsiságból elindítottam a szivattyút, de nincs vízáramlás, csak a kavitálást hallom.

Hát elpukkant a rézcső. Nem is akárhol, a db tartály alatt kb 2 méterrel, még a függőleges ágon a tetőtérben. az az ág, ami a db tartály aljáról megy lefelé a hmv tartály hőcserélője felé. A db tartály szinte közvetlenül a kollektor alatt van, a tetőtéren belül fent.

Kicsit rejtély az ügy hogy x év hibamentes működés után mi történt. Mellékelek pár képet a csőszakaszról.

Nem láttam még ilyet, így hátha más avatott szem többet tud kiolvasni belőle. Mivel szinte felnyílt, felhasadt, azt gondolnám belső erő - más nem lehet mint gőz - nyitotta fel. De azt nehezen tudom így elképzelni, mert felette ott van még a db tartály kb 15 liter vízzel. Ha hasad és valamiét gőz keletkezett (ez sem egyértelmű hogy tud nagynyomású gőz keletkezni, de majd később), azt gondolnám, valahol fentebb lévő szakaszon kellett volna megtennie.

A vezérlő 15C dT indítja a szivattyút, de a kollektor 98C feletti hőmérsékleténél már tiltja, nem indul. A HMV tartály most 80C-ra volt maxban beállítva, régebben 85C volt.

Az az egy merült fel bennem, hogy valamiért az elszaladt kollektor hőmérsékletre valahogy ráindult a hideg víz, és ez a gőz verte szét. De ez sem értem hogy lehetséges. Tegyük fel a vezérlő "hibázott", de akkor is ott az a fránya sok víz fent a tartályban. Úgy gondolnám ez esetben valahol fent kellett volna ilyet művelnie - már ha hasad. És talán annyi gőzt a biztonsági szelep se tudna hirtelen elengedni - túl nagy térfogatváltozás.

A másik gondolat az esetleges fagy volt. Bár a tetőtér nem lakott még csak lomtár, de a legnagyobb hidegben is volt 6-8C fok fent, azaz fagymentes. Viszont idén volt 2 hét brutál hideg felénk, -20 alatt volt kint. Ekkor esetleg elfagyhatott, bár ez is nehezen hihető a 6 -7 év tapasztalata alapján (volt már hosszabb ideig tartó ilyen hőmérséklet, pl tavaly, és nem fagyott el).

Mondjuk sajna konkrétan nem tudom mikortól rossz, ősszel októberben még üzemelt.

Mellékelek pár képet, az utolsó képen belülről próbálkoztam. A képen annyira nem látszik, de egy nagy folt valami van a kihasadás körül, nem tudom hogy elcsapódás vagy megnyúlás, mindenesetre fehéres/világosabb színű.

Esetleg ötlet valakinek?