Tisztelt topiknyitó (BelMihalo69)! Tisztelt válaszadók (phohth, Dánosi mókár, BPI-964, ein-stein, brand_boy,
Jimmy the Hand, Uninstall, Pintik97, S.P.Barna64, alvázszám, UZ3jCQGg3B7uG8dZ, F. MikImr9805, rusenuxu és minden kedves topikolvasó, aki nem szólt még hozzá! Én 32 éves 2 gyermekes édesapa vagyok. A nagyobbik fiam 12, a kisebbik 8 éves. Mi vidékiek vagyunk (Budapest szelesen vett agglomerációja). De több rokonom oldalági rokonom (unokatesóm) lakik a főváros különböző pontjain. A nejemmel és a gyerekekkel csütörtök délután érkeztünk Budapestre. Biztos vagyok benne, hogy a topikolók egy része nem ismerős sem Észak-, sem pedig Dél-Budán. Csütörtökön az egyszerűbb és gyorsabb eljutás miatt az Észak-Budán lakó rokonokhoz mentünk először. A Fővárosi 1-es villamos valamint a "budai-fonódó villamosok" északi végállomása környékét jártuk be. A lakóépületek mellett azon a részen több általános- és középiskola mellett a kerületi rendelőintézet is ott van.
A Bécsi úti végállomásnál szálltunk át a budai-fonódóra. Az 1. megállónál felszállt egy édesanya egy 13-14 év forma kisfiúval. A gyerek mankóval közlekedett (éppen kifogták azt a járatot, ami nem alacsonypadlós). Az ajtóhoz közelebb ülő (láthatóan) többségében fiatalabb korosztályt képviselők közül mindenki szart az "alkotmányra", és az emberség jelét sem mutatta. A fiam ezzel szemben még el sem értünk a következő megállóig, amikor így szólt nekem: Apu! Legyél olyan szíves és próbálj meg szólni a néninek, hogy én nagyon szívesen átadom a helyemet a fiúnak, hisz az én lábamnak nincs semmi baja!" Amikor az édesanya és a gyerek is köszönetét fejezte ki, akkor a fiam így szólt: "Ez a részemről természetes!" Örültem, hogy a nejemmel közös nevelésünk és a fiam hozzáállása ennyire egybe vág (és remélni tudom, hogy ez nem csak annak szólt, hogy mi ott voltunk).
Ilyen esetben szerintem az kellene, hogy természetes legyen, hogy az ember átadja a helyét annak, aki láthatóan jobban rászorul. Sajnos azonban még sem ez a többségi álláspont. Sajnos magam is tapasztaltam már olyat, hogy vidéken -tömött- helyközi buszjáraton hazafelé utazva hasonló helyzetbe átakartam adni a helyemet egy fiatalnak, aki ugyanígy mankóval közlekedett vagy épp idős néninek/bácsinak, és hiába jeleztem ezt a mellettem ülőnek, az szart rá, így mire akár az idős néni/bácsi, akár a mankós fiatal odaért volna az üléshez elfoglalták (szintén) fiatalok a helyet. Amikor rájuk mertem szólni, hogy a helyet nem nekik szántam, hanem az idős néninek/bácsinak vagy épp a járáshoz segédeszközt használó személynek, akkor meg ők voltak megsértődve!