netuddkivogymuk Creative Commons License 2018.03.27 0 0 18132

"A két kőmező középvonala által meghatározott fél abroncs távolságok nem egyenlőek."

Ez okozza az aszimetriát. 

És hogy miért is nem egyenlő a két oldalon mért távolság, arra adtam egy pofonegyszerű, és épp ezért fölöttébb valószínű magyarázatot. Az abroncs szalagját kis átlapolással hegesztették össze, így a hegesztés helye megrövidült egy átlapolásnyi hosszal. 

"ha megfigyeled a Barabássy cikk 12-es utolsó képé"

Azt én nem figyelem meg, sajnos. 

"jól látszik hogy nem a kőmező közepén van összeforrasztva (nem hegesztve) a két vég hanem a Geobitzász oldal sokkal hosszabb mint a Kon oldal."

Akkor hol van az abroncs szalagvégek összeforrasztása. Sztem valahol a Kon oldalon kell lennie (ha már az a rövidebb). 

"Ez azért van mert ahhoz hogy a szár hozzáérjen az abroncshoz az abroncsot meg kellett rövidíteni. ezt úgy tették hogy pont ott vágták el ahol a keresztpántszár közepe van."

Gondolom, a keresztpánt egyik szárára gondolsz. De melyikre a négyből? És melyik keresztpántszár közepénél vágták el az abroncsot?

És ha elvágták, akkor előbb már valahol össze kellett forrasztani a szalagot abronccsá. Az a forrasztás hol van? 

" a csüngő aszimmetriája nem azért jött létre mert ott vágták el, hanem azért mert arra a helyre forrasztották fel ahol a keresztpánt szárának középvonala fut!"

A csüngőkkel én nem igazán foglalkoztam. Vagy inkább igazán nem foglalkoztam. Ez az aszimetria miben nyilvánul meg? 

" a keresztpánt nem pontos kereszt,"

Ezt valaki kimérte? És hány fokkal tér el a derékszögtől az egyes szárak közti tényleges szög? Mondjuk, van a homlokpánt, a hátsó pánt, van a király fejének a jobb oldalán egy pánt, meg a bal oldalon is. Tehát pl. a homlokpánt és a baloldali pánt közt mekkora a szöghiba, ha ezt lehet valahonnan tudni?  

" a hátsó csüngőt pontosan az első kőmező felezővonalától számított fél abroncshossz távolságra forrasztják akkor a hátsó csöngő szimmetrikus."

És nem ott van? 

"Ha a két első erlit pontosan az első kőmező felezővonalára forrasztják "

Mi az az erli? 

"ahhoz nem kell mérnöknek lenni hogy egy ilyen kész koronát egy kereszt alakú kupolával úgysem lehetne összeszerelni. Túlságosan komplikált két feldíszített alakzat. Ebben az esetben csak az a lehetőség maradna hogy egy boltozatot kell építeni a nyitott koronához. Ebben az esetben nem a szegecselést választanák mert az az ötvösművészetben szükségmegoldás hanem a forrasztást."

Ezért van a keresztpánt úgy kialakítva, hogy csavaró torzítással szépen az abroncshoz lehessen illeszteni. Pl. épp ezért keresztpánt, és nem kupola. És talán épp ezért van olyan vékony anyagból csinálva, hogy könnyen igazítható legyen az abroncshoz. 

Jut eszembe. Valamit írtál arról, hogy a keresztpánt pántjainak a hossza különböző. Kérdésem: mennyire? 

Előzmény: swindlerhunter007 (18122)